Sänkt straff för Wilmas mördare

Tända ljus på kyrkogårdsmuren vid minnesgudstjänster för Wilma i Herrestads kyrka förra fredagen. I dag dömer hovrätten hennes pojkvän till 18 års fängelse för mord.
Tända ljus på kyrkogårdsmuren vid minnesgudstjänster för Wilma i Herrestads kyrka förra fredagen. I dag dömer hovrätten hennes pojkvän till 18 års fängelse för mord.
BrottTT

Mannen som åtalats för att ha mördat 17-åriga Wilma i Uddevalla döms nu även av hovrätten. 23-åringen får 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid. I tingsrätten fick han livstid.

Annons

Annons

Enligt hovrätten för västra Sverige är det inte klarlagt att 23-åringen haft för avsikt att mörda Wilma. Det är en anledning till att straffet blir lägre än det som Uddevalla tingsrätt utdömde.

Åklagarnas beskrivning av våldet som ledde till flickans död är heller inte helt styrkt, enligt hovrätten.

Men på de flesta punkter gör hovrätten samma bedömning dom tingsrätten gjort.

Pojkvännen har hela tiden nekat till att han haft något med flickans död att göra, trots att en av hennes kroppsdelar hittades gömd i en garderob i hans lägenhet.

Mannen greps några dagar efter det att Wilma försvunnit i november förra året.

Vad som orsakade flickans död har inte kunnat fastställas. Men tingsrätten fram till att det inte kan ha gått till på något annat sätt än att hon mördades av pojkvännen.

Indicierna som pekar mot honom är många, bland annat blodspår i lägenheten och bland sopor, och mannens fingeravtryck på emballaget till den gömda kroppsdelen.

Om hovrättens dom överklagas, återstår att se om Högsta domstolen tar upp målet. HD prövar bara rättsfall som bedöms kunna bli vägledande som prejudikat.

Större delen av Wilmas kropp har inte kunnat hittas, trots att sökanden med frivilliga fortfarande görs. Förra fredagen hölls gudstjänster till flickans minne i Herrestads kyrka, strax utanför Uddevalla.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons