A-
A+

Sänkta straff för intrång på Musköbasen

En varningsskylt nära Musköbasen informerar om skyddsobjekt, tillträde förbjudet och fotografering förbjuden. Arkivbild.
En varningsskylt nära Musköbasen informerar om skyddsobjekt, tillträde förbjudet och fotografering förbjuden. Arkivbild.
BrottTT

Två män döms till fängelse i 4 månader för obehörig befattning med hemlig uppgift sedan de tagit sig in på Musköbasen i Stockholms skärgård, meddelar Svea hovrätt.

Männen, från Belgien respektive Storbritannien, dömdes i tingsrätten till fängelse i 1 år och 4 månader för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Domen överklagades av både männen och åklagaren, som yrkade på skärpt straff, men hovrätten dömer i stället för brott av normalgraden och sänker straffet till fängelse i 4 månader.

Enligt både hov- och tingsrätt är det klarlagt att männen vid två tillfällen tagit sig in på basen och där "obehörigen rekognoserat, filmat och fotograferat".

Männen greps en decembernatt 2018 sedan en skyddsvakt upptäckt dem inne på basen, som tillhör marinen.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att de "hemliga uppgifter som de tilltalade tagit befattning med rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges säkerhet" och att filmerna och bilderna "i huvudsak avbildat de underjordiska och mest skyddsvärda delarna av skyddsobjektet Musköbasen".

Inget tyder på att männen hade avsikt att gå främmande makt tillhanda med materialet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.