"Sannolikheten att komma tillbaka är liten"

Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Henrik Lundqvist. Arkivbild.
IshockeyTT

Svenska ishockeymålvakten Henrik Lundqvist måste opera hjärtat.

Något som kan innebära slutet på hans karriär.

Sannolikheten att komma tillbaka är nog väldigt liten, säger överläkaren Stefan James till Radiosporten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den 17 december meddelade Henrik Lundqvist att han har ett hjärtfel som gör att han tvingas ställa in den kommande NHL-säsongen. Nu står det klart att 38-åringen tvingas till operation.

"Under de senaste tre veckorna har mitt fokus flyttats från träning och den kommande säsongen till min hälsa och vad jag kan och inte kan göra. Jag har en hjärtoperation inplanerad nu. Vi har alla våra berg att bestiga. Jag är positiv och fokuserar på att återhämta mig" skriver Henrik Lundqvist i ett inlägg på Twitter.

Lundqvist skriver också att det handlar om ett aortaklaffbyte.

Enligt Stefan James, som är professor i kardiologi vid Uppsala Universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, rör det sig om ett stort och komplicerat ingrepp.

Den här typen av operation är en stor operation. Det är en öppen hjärtoperation där man kopplar in en hjärt-lungmaskin, stänger av hjärtat och öppnar bröstkorgen. Sedan skär man bort både aortaklaffen och den första delen av kroppspulsådern. Sedan byter man ut klaffen mot en konstgjord, säger han till Radiosporten.

James ställer sig tveksam till att Lundqvist ska kunna återuppta karriären efter operationen.

Sannolikheten att komma tillbaka till en elitidrottskarriär är nog väldigt liten efter en sådan här operation. Det tar lång tid att återfå sin kraft och i knappa 40-årsåldern är sannolikheten väldigt liten, säger han.

Henrik Lundqvist anslöt i oktober till Washington Capitals efter att ha spelat med New York Rangers i 15 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons