A-
A+

Sara Hector om efterlängtade segern: "Megalycklig"

Sara Hector var överlycklig efter den första världscupsegern på sju år.
Sara Hector var överlycklig efter den första världscupsegern på sju år.
AlpintTT

Sara Hector tog sin första världscupseger i storslalom i slutet av 2014.

Sju år senare kom till sist den andra segern – i onsdagens tävling i franska Courchevel.

Jag är trött som sjutton men megalycklig, säger hon till TT.

Annons

Annons

Hector tog sin första världscupseger i Kühtai i Tirol i Österrike för nästan exakt sju år sedan. Sedan dröjde det innan hon fick kliva upp på pallen igen – första gången blev i fjol när hon blev tvåa i franska Courchevel.

Det var på samma plats som hon på tisdagen och onsdagen lyckades ta sin fjärde och femte pallplats i världscupen i karriären – och till sist, sin efterlängtade, andra seger.

Det har varit mycket känslor. Intensivt. Nervöst. Jag är galet glad och stolt, tacksam. Väldigt mycket känslor, säger Sara Hector om timmarna efter loppet.

"Verkligen kämpat"

Hector gjorde världscupdebut 2009. Efter de två första pallplatserna, som kom säsongen 2014/2015, har hon fått med sig nio topp 5-resultat och 28 topp 10-resultat i världscupen – och därmed flera gånger varit frustrerande nära toppen utan att lyckats återupprepa bedriften att vara den bästa av alla – förrän nu.

Det är helt otroligt att jag klarade det igen. Det är lite slut på ord nu, men det var riktigt häftigt. Jag har verkligen kämpat för det och haft hjälp på vägen, säger Hector.

Tiden som passerat har inte varit sju svåra år, berättar slalomåkaren. Men visst har det funnits tvivel.

Under en period var jag lite osäker, för det gick ganska dåligt, men just då hade jag väldigt bra stöd i min kille. Han var så där: "Sara, du älskar verkligen att åka skidor. Se till att njuta av det och gör det du älskar", säger hon och fortsätter:
Skidglädjen och viljan att lyckas tror jag är det som gjort att jag komma tillbaka. Ibland är det så klart jobbigt att träna och så, men det är helt fantastiskt och så otroligt roligt att åka skidor, det är det bästa jag vet.

Annons

Annons

"Mycket kan hända"

Segeråkningen i sig kändes inte särskilt bra dock, förklarar Hector.

Det var verkligen inte lättåkt, då känns det sällan bra. Jag har ju mycket som är på väg åt rätt håll nu tekniskt, det är coolt. Men jag kände inte att jag satte varenda sväng, men det gjorde nog absolut ingen i dag.

Är det något som Hector tagit med sig från över tolv års erfarenhet av världscupslalom är det att inte förvänta sig för mycket placeringsmässigt. Därför vill hon inte spekulera för mycket om kommande tävlingar i världscupen – eller OS i Peking i februari, dit hon är uttagen.

Det är alltid nya förutsättningar varje race, det är väldigt mycket som kan hända i alpint. Jag ska göra allt jag kan för att vara så förberedd på så många olika förutsättningar som möjligt, men det är en tuff sport, där väldigt många är duktiga.

Den alpina världscupen fortsätter den 28–29 december, då i Lienz i Österrike.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.