A-
A+

Sarkozy dömd till fängelse – igen

Nicolas Sarkozy, med höjd hand i mitten, vid en rättsförhandling i Paris i juni.
Nicolas Sarkozy, med höjd hand i mitten, vid en rättsförhandling i Paris i juni.
FrankrikeTT-AFP

Nicolas Sarkozy har redan dömts till fängelse en gång. Och nu har den franske expresidenten befunnits skyldig till mygel igen.

Annons

Annons

På torsdagen kom domen i fallet där han åtalats för att ha lagt alldeles för mycket pengar på sin återvalskampanj 2012. Sarkozy är skyldig, meddelade domaren. Straffet blir ett års fängelse, som dock ska kunna avtjänas i hemmet.

För att få någon slags måtta i valrörelsen finns det ett tak för hur mycket kandidater får spendera på valmöten och dylikt, i det här fallet 22,5 miljoner euro. Sarkozys samlade nota slutade i stället på nästan dubbelt så mycket, 42,8 miljoner euro.

Fallet kallas Bygmalion-affären, efter pr-firman som skötte kampanjen – och sedan försökte dölja kostnaderna med fejkad bokföring. Sarkozy hävdar dock att han hade fullt upp med att styra landet och inte kände till fifflet.

Expresidenten är fortfarande populär inom den franska högern, trots att han i mars blev den förste statschefen i landet som dömts till faktisk inlåsning. I det korruptionsfallet fick Sarkozy tre års fängelse, varav två villkorligt. Tidigare har även expresident Jacques Chirac dömts till fängelse för korruption, men då var hela straffet villkorligt.

Och än har Sarkozy inte avtjänat något straff. Han bär fotboja i väntan på att hans överklagande avgörs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.