A-
A+

SAS nye vd räknar med hårdare konkurrens

När ska flygets resultat lyfta? Arkivbild.
När ska flygets resultat lyfta? Arkivbild.
EkonomiTT

Flygbolaget SAS ser tecken på återhämtning men pandemin är fortsatt ett orosmoln. Fritidsresandet ökar och kampen om resenärerna hårdnar.

Vi behöver bli mer konkurrenskraftiga, säger Anko van der Werff, nytillträdd vd för SAS.

Annons

Annons

Anko van der Werff, SAS nytillträdde vd, presenterar sitt första delår. Arkivbild.
Anko van der Werff, SAS nytillträdde vd, presenterar sitt första delår. Arkivbild.

Det har bara gått sex veckor sedan holländaren van der Werff tog över SAS-spakarna och han håller fortfarande på att lära känna bolaget. Vd:n som närmast kommer från flygbolaget Avianca i Sydamerika är känd för sin vana att hantera kriser.

I den här industrin växer du upp med att hantera kriser av olika slag. SAS är inte i något annat tillstånd än andra "äldre" bolag. Men den här krisen är annorlunda, säger Anko van der Werff.

Positivt kassaflöde

Siffrorna för tredje kvartalet visar på förbättringar i jämförelse med tidigare kvartal under pandemin. Intäkterna blev nästan 4 miljarder kronor kronor, mot 2,5 miljarder för samma tid i fjol. För första gången sedan pandemins start redovisar SAS ett positivt kassaflöde från verksamheten.

Samtidigt landade förlusten före skatt och jämförelsestörande poster på 1,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 784 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Vi rör oss i rätt riktning. Trots motvinden från pandemin visar de underliggande siffrorna på en positiv utveckling. Det visar att det finns en underliggande efterfrågan, att när det är möjligt vill kunderna resa, säger Anko van der Werff.

Annons

Annons

Mer fritidsresande

Den nye vd:n konstaterar att man ser en förändrad efterfrågan på resor, att fritidsresandet blir allt viktigare för flygbranschen. Just nu är det där man främst ser att kunderna finns och där behöver SAS arbeta på att bli ännu mer konkurrenskraftiga, anser van der Werff. Flygresenärerna bokar också resor mer tätt inpå själva resan vilket kräver en större flexibilitet hos flygbolagen.

Vi ser att fritidsresandet ökar. Affärsresandet är fortfarande ett frågetecken.

Att försöka förstå var kunderna kommer att finnas framöver är en knäckfråga som hela flygbranschen arbetar med.

SAS räknar med en fortsatt negativ påverkan på efterfrågan på resor på grund av rådande reserestriktioner men planen att öppna upp fler linjer under hösten ligger fast. Men det kan förändras beroende på utvecklingen med smittspridningen och restriktioner.

Men det är fler som har flugit med SAS under sommaren jämfört med i våras. Antalet passagerare har ökat med 144 procent under tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet i år.

Återhämtningen pågår men det dröjer innan SAS är tillbaka på nivåerna före pandemin, bedömer Anko van der Werff. Där kommer man inte vara nästa år.

Jag tror att vi absolut kommer att se en fortsatt återhämtning nästa år, 2022 kommer att blir bättre än 2021. Men personligen tror jag att det kommer att ta längre tid än så, säger han.

SAS-aktien lyfter 1-2 procent efter rapporten där kassaflödet ses som en ljuspunkt och resultatet var bättre än väntat.

SAS delår i siffror, tredje kvartalet (maj-juli). Miljoner kronor om inget annat anges
Kvartal 3, 2021 Kvartal 3, 2020
Intäkter 3 982 2 507
Rörelseresultat -876 -2 729
Resultat före skatt (EBT) -1 358 -2 071
Resultat före skatt och jämförelsestörande poster -1 237 -784
Källa: SAS
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!