A-
A+

Sasha hanterar sorgen genom att bli komiker

Sigrid Johnson och Oscar Töringe under inspelningarna av 'Comedy Queen' i Göteborg.
Sigrid Johnson och Oscar Töringe under inspelningarna av "Comedy Queen" i Göteborg.
FilmTT

Som sjuåring satte hon Nour El Refai på plats och ett par år senare var det Henrik Schyfferts tur.

Nu gör Sigrid Johnson, 15, huvudrollen i kommande långfilmen "Comedy queen".

Det är utmanande att få spela en så här krävande roll, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sigrid Johnson med programledarna Gina Dirawi och Henrik Schyffert under Melodifestivalen 2016. Arkivbild.
Sigrid Johnson med programledarna Gina Dirawi och Henrik Schyffert under Melodifestivalen 2016. Arkivbild.
Inspelning under strikta covid-restriktioner. 'Det är verkligen annorlunda. Man blir lite trött av oron att någon i teamet ska bli sjuk', säger regissören Sanna Lenken.
Inspelning under strikta covid-restriktioner. "Det är verkligen annorlunda. Man blir lite trött av oron att någon i teamet ska bli sjuk", säger regissören Sanna Lenken.
Regissören Sanna Lenken under en paus i inspelningarna av 'Comedy queen'.
Regissören Sanna Lenken under en paus i inspelningarna av "Comedy queen".

Sashas mamma har gått bort.

Eller rättare sagt, fast det är nästan bara är Sasha som säger det rakt ut, Sashas mamma har tagit sitt liv.

Det har fått Sasha att i hemlighet skriva en lista för att överleva sorgen. En av punkterna: att bli en "Comedy queen".

Hon försöker lära sig att leva med sorgen, bland annat genom att bli ståuppkomiker, säger Sigrid Johnson, som spelar huvudrollen i filmen.
Hon vill få alla att skratta i stället för att gråta. Framför allt få sin pappa att skratta. Men det är en utmaning för henne att ta sig igenom dagen medan hon sörjer.

Rollen som Sasha är den största hittills för Sigrid Johnson, som "varit i branschen" sedan hon var fyra.

Hon gjorde succé i Melodifestivalen redan som sjuåring 2014, i en sketch tillsammans med Nour El Refai, och läxade två år senare upp Henrik Schyffert i samma program.

Men hon har också hunnit med roller i bland annat "Maria Wern" och julkalendern "Tusen år till julafton" – trots att den första barndomsdrömmen var något helt annat.

När jag var väldigt liten ville jag bli kassörska. Men efter min första roll ville jag bli skådis och så har det fortsatt, säger hon.
Jag tycker ju att det är så himla kul. Jag blev intresserad så fort jag fick mitt första jobb när jag var fyra.

Dålig stämning

Inspelningsplatsen för dagen, i Majorna i Göteborg, ska föreställa en bup-mottagning (barn- och ungdomspsykiatrin). Sasha och pappa Abbe (Oscar Töringe) sitter i väntrummet. Abbe ser dyster ut och sitter med sänkt huvud. Sasha tittar leende på ståuppkomik på mobilen och reagerar surt när pappan säger till henne.

Stämningen blir knappast bättre när Sasha plötsligt lyfter mobilen för att ta en selfie.

Men mellan tagningarna är det desto mer uppsluppet.

Det är väldigt utmanande. Men jag känner mig oförskämt trygg med Sigrid. Det är ofta så, att det är ens motspelare som avgör. När man träffar rätt är det väldigt skönt, då kan man bara glida. Så känns det verkligen här, säger Oscar Töringe.

Även återföreningen med regissören Sanna Lenken är en starkt bidragande orsak, fortsätter han. Oscar Töringe har under våren gjort stor succé som polisen Magnus i "Tunna blå linjen", där Lenken varit en av regissörerna.

Det är drömförutsättningar på så många sätt. Först att jag och Sigrid klickade så otroligt snabbt, sedan känner jag tryggheten med Sanna, säger han.
Det är en anspänning på en inspelning, med väldigt många nya människor. Men att Sanna och jag kan varandra så väl det är väldigt skönt och tryggt. Vi kan kommunicera utan att vifta och skrika, ofta räcker det bara med en blick.

Annons

Annons

"Svärta och värme"

Inspelningarna av "Comedy queen", som bygger på Jenny Jägerfelds bok med samma namn, drog i gång i början av maj.

Sanna Lenken, förutom med "Tunna blå linjen" även aktuell som en av regissörerna av Amy Deasismonts "Thunder in my heart", beskriver filmen som ett drama som blandar sorg och humor.

Det är ju inte en komedi, utan ett drama som jag hoppas att jag kan berätta med humor och värme. Men utan att förlora svärtan, säger hon.
Det mesta jag gör rör sig ju i områden som är lite komplicerade, där det finns en svart klang i botten, men som får pendla mellan svärta och värme.

Enligt Sanna Lenken var Oscar Töringe tidigt påtänkt för rollen som änklingen Abbe. Samspelet mellan honom och Sigrid Johnson är centralt i filmen, konstaterar hon.

Det är en överlevnadshistoria om en ung tjej, med en riktigt kaxig huvudroll, det gillar jag. Det är en ung tjej som är sin egen, en egensinnig karaktär. Sigrid som spelar Sasha är navet i hela historien.
Sigrid är proffsig, även om hon inte har någon skolning. Vi har gjort många scener med henne och Oscar nu, de har en väldigt fin kemi.

"Comedy queen" har premiär nästa vår.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss