A-
A+

Satirtecknare hedras – åtta år sedan attack

I veckan utlovade den iranska regimen motåtgärder mot Frankrike efter det att Charlie Hebdo publicerat 'förolämpande' satirteckningar. Arkivbild.
I veckan utlovade den iranska regimen motåtgärder mot Frankrike efter det att Charlie Hebdo publicerat "förolämpande" satirteckningar. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP

Offren vid terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris hedras på årsdagen i Frankrike. Tidningen kritiserades i veckan av Irans regim.

Annons

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron twittrar namnen på offren för den dödliga terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015.

"Vi kommer aldrig att glömma er", fortsätter Macron.

Även Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne markerade årsdagen av attacken. Hon skriver på Twitter att republiken fortsätter att stå upp mot islamisk terrorism och fortsätter:

"För deras familjer, för våra värderingar, för vår frihet: Vi glömmer inte."

Kulturminister Rima Abdul Malak skriver: "Satir, vanvördnad, den franska traditionen med satirteckningar är inneboende i vår demokrati. Vi fortsätter att försvara dem."

Åtta år har gått sedan två bröder med kopplingar till al-Qaida dödade tolv personer vid tidningens redaktion, för att hämnas tidningens beslut att publicera karikatyrer av profeten Muhammed. Ytterligare fem personer dödades följande dagar av en man med kopplingar till bröderna. Han sköt först ihjäl en polis och dödade nästa dag fyra gisslan i en judisk livsmedelsbutik i Paris.

I veckan utlovade den iranska regimen motåtgärder mot Frankrike efter det att Charlie Hebdo publicerat "förolämpande" satirteckningar som förlöjligade Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

Enligt Charlie Hebdo var satirteckningarna en del av en tävling som sjösattes i december till stöd för protesterna i landet som inletts efter dödandet av den unga kvinnan Mahsa Zhina Amini.

Iran har sedan dess kallat upp Frankrikes ambassadör och lovat att stänga ett franskt forskningsinstitut i Teheran.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.