A-
A+

Satsning på klimatåtgärder efter översvämning

Stora översvämningar har drabbat delstaten Kentucky i USA sedan i onsdags. Enligt delstatens guvernör är vissa områden fortfarande oframkomliga. Arkivbild.
Stora översvämningar har drabbat delstaten Kentucky i USA sedan i onsdags. Enligt delstatens guvernör är vissa områden fortfarande oframkomliga. Arkivbild.
USATT-AP-AFP

Omfattande översvämningar drabbar Kentucky medan skogsbränder rasar i Kalifornien, Montana och Idaho.

"Effekterna av klimatkrisen är här", lyder Vita husets uttalande.

Annons

Annons

I samband med att dödssiffran stiger i de omfattande översvämningarna i delstaten Kentucky reserverar Vita huset 1 miljard dollar, motsvarande 10,1 miljarder kronor, för att delstaterna ska kunna förbereda sig för likartade katastrofer.

"Vi vet att effekterna av klimatkrisen är här och att vi måste investera i att bygga motståndskraft för att skydda våra samhällen, infrastruktur och ekonomi", lyder ett uttalande från Vita huset.

Vicepresidenten Kamala Harris tillkännager anslaget på måndagen tillsammans med chefen för den federala katastrofmyndigheten, Deanne Criswell. Enligt Criswell ska finansieringen gå till de mest utsatta områdena.

USA:s president Joe Biden meddelade i juni att han vill satsa 2,3 miljarder dollar på klimatåtgärder.

28 döda

Hittills har översvämningarna i de östra delarna av delstaten Kentucky skördat 28 liv, men dödssiffran väntas stiga ytterligare. Delstatens guvernör Andy Beshear varnar för att sökandet efter offer kan fortsätta i veckor.

Det här är en av de mest förödande, dödliga översvämningar som vi har sett i vår historia, säger Beshear till NBC.

Han säger att räddningsarbetet är i full gång, men det hela försvåras av att regnet fortsätter att ösa ner.

Annons

Annons

Vägar blev floder

Översvämningarna har utplånat hela samhällen i några av de fattigaste områdena i USA. Enligt Beshear är vissa områden i den bergiga regionen fortfarande otillgängliga efter att vägar förvandlats till floder. Broar och hus har svepts iväg med vattenmassorna.

Räddningsteam med stöd av nationalgardet söker med helikoptrar och båtar efter saknade i de hårdast drabbade områdena.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.