A-
A+

Satsningar på isbrytare välkomnas

Statsisbrytaren Frej. Arkivbild.
Statsisbrytaren Frej. Arkivbild.
SjöfartTT

Att satsningar på nya isbrytare för första gången hamnar i regeringens nationella tioårsplan möts av positiva reaktioner.

Annons

Annons

Enligt Katarina Norén, generaldirektör på Sjöfartsverket, är regeringens besked glädjande.

"Moderna isbrytare är en förutsättning för att de enorma satsningarna på industrin i Norrland ska nå full effekt", säger hon i ett pressmeddelande.

Sjöfartsverket fem nuvarande statsisbrytare byggdes på 1970-talet och är omoderna. Sjöfartsverket har argumenterat för att nya ska finansieras via den nationella planen för transportinfrastruktur.

Och när regeringens prioriteringar inom planen för 2022–2033 lades fram på måndagen ingick finansiering för två nya och mer klimatvänliga isbrytare för en kostnad av nära 3,5 miljarder kronor med, enligt verket. Dessutom öppnas det för att senare vid behov investera i en tredje.

Branschorganet Skogsindustrierna skriver i sin tur att isbrytarsatsningen kommer att vara "hela Sveriges industri till gagn".

Även Svensk sjöfart välkomnar att regeringen fokuserar på sjöfarten.

"Satsningarna är viktiga för ett handelsberoende land som Sverige där mer än 90 procent av exporten och importen går till sjöss", skriver branschorganet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.