Saudisk kvinnoaktivist döms till fängelse

Loujain al-Hathloul i en selfie då hon kör bil från Förenade arabemiraten mot den saudiska gränsen 2014. Hon fängslades i 73 dagar på grund av bilfärden. Arkivbild.
Loujain al-Hathloul i en selfie då hon kör bil från Förenade arabemiraten mot den saudiska gränsen 2014. Hon fängslades i 73 dagar på grund av bilfärden. Arkivbild.
SaudiarabienTT-Reuters

En saudisk domstol har dömt kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul till fem år och åtta månaders fängelse, enligt uppgifter i saudiska medier under måndagen.

Domen faller trots internationell kritik över aktivistens öde.

Annons

Annons

Annons

Annons

31-åriga Loujain al-Hathloul har gripits och fängslats flera gånger för sin kamp mot förmyndarsystemet i Saudiarabien samt för kvinnors rätt att köra bil. Något som blev tillåtet strax innan hon fängslades i maj 2018.

Landets regim anklagar al-Hathloul för att ha haft kontakt med "fientliga" stater och läckt hemligstämplad information, något som aktivistens familj tillbakavisat.

Elektriska stötar och skendränkning

Loujain al-Hathloul har har enligt familjen och människorättsorganisationer utsatts för otaliga övergrepp under sin tid i fängelset. Bland annat uppges hon ha torterats med elektriska stötar och genom skendränkning.

"Hon väcktes av fängelsets vakter varannan timme, dag och natt, i ett grymt försök att knäcka henne. Men ännu är hon långt från besegrad", skriver Amnesty International som pratat med al-Hathlouls familj.

Enligt al-Hathlouls familj försökte saudiska myndigheter 2019 förmå aktivisten att göra en videoinspelning där hon förnekar uppgifterna om tortyr i fängelset, något hon vägrade att delta i.

Annons

Annons

Kritik för upprepade kränkningar

Enligt Loujain al-Hathlouls familj – hon är den mest omskrivna av de fängslade – och människorättsgrupper har informationen kring hennes domstolsframträdanden varit godtycklig och journalister och diplomater har inte varit välkomna.

Regimen i Riyad kritiseras regelbundet för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Hon är ingen brottsling. Hon är en människorättsförsvarare som straffas bara för att hon vågade förespråka förändring, säger Lynn Maalouf från Amnesty International om al-Hathloul.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons