A-
A+

"Schaman" lurade kvinna på miljoner

En 'schaman' döms till fängelse efter att ha lurat en kvinna på stora belopp. Arkivbild.
En "schaman" döms till fängelse efter att ha lurat en kvinna på stora belopp. Arkivbild.
BrottTT

En kvinna i Västsverige betalade under flera år miljonbelopp till en man som utgav sig för att vara schaman och lovade att förvalta hennes pengar genom "anden". Nu har mannen dömts till ett års fängelse för flera fall av grovt bedrägeri, skriver GT.

Annons

Annons

Kvinnan fick 2002 kontakt med mannen som tolkade drömmar på nätet och sade sig ha direktkontakt med Gud. Samtidigt som "schamanen" tydde drömmar och gav vägledning berättade han att han också målade tavlor i ett meditativt tillstånd där han hade kontakt med "anden".

Kvinnan köpte flera av hans tavlor och förde också över stora summor till mannen som börjat begära reda pengar av sin adept. Enligt GT rörde det sig om drygt 8,6 miljoner kronor mellan 2003 och 2015. Åtalet gällde dock bara 875 000 kronor då den större delen av transaktionerna hunnit bli preskriberade.

När kvinnan använt alla sina pengar och också sålt sin andel av en släktgård såg hon sig tvingad att börja låna. I förhör har hon sagt att mannen agerade som att hon "hade en skuld hos anden" som han skulle driva in.

Kvinnan fick till slut nog och mannen polisanmäldes. Förutom fängelsestraffet döms han att betala skadestånd till kvinnan, och en man som också lurats, om sammanlagt 844 990 kronor.

I domen vid Borås tingsrätt framgår att "schamanen" nekar till brott. Han ska dock i förhör ha fått frågan om han var villig att betala tillbaka pengarna.

Ja, när anden är redo, blev svaret.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!