A-
A+

Scholz: Vi måste ta EU framåt

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i EU-parlamentet i Strasbourg.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i EU-parlamentet i Strasbourg.
EUTT:s korrespondent

Bort med vetorätten i utrikespolitik och skattefrågor, manar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett linjetal i EU-parlamentet.

Och han lovar att inte skrämmas av Putins kanoner.

Annons

Samtidigt som den ryska presidenten tittade på sina soldater i Moskva lovade Scholz att stå upp för Ukraina så länge som det behövs – och att inte vika sig för övermakten.

Vi är starka nog att stå upp mot det här. Vi kan och vi vill, sade förbundskanslern inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg.

Hans tal bjöd inte på några stora överraskningar. Sedan tidigare upprepade Scholz sin önskan om att EU-länderna ska överge kravet på fullständig enighet i frågor om skatter och utrikespolitik. Han gav också sitt stöd till en fortsatt EU-utvidgning med både Ukraina och länderna på västra Balkan, men utan att ge någon tydlig tidtabell. Han berömde parlamentets arbete för en ny migrationspakt och såg fram mot nya handelsavtal med Mercosur-länderna, Mexiko, Indien och Australien.

Mycket av talet handlade om vikten av att samarbeta och bygga allianser.

Att söka kompromisser som även beaktar minoritetens intresse: precis det är vad som kännetecknar den liberala demokratin, sade Scholz – och lovade att Europa aldrig tänker vända tillbaka till den tid då det bara var den starke som bestämde.
Det förflutna kommer inte att segra över framtiden. Vår framtid är EU, sade förbundskanslern i Strasbourg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.