A-
A+

Schweiz röstade för "burkaförbud"

Heltäckande slöja har kopplats samman med extremism på förbudssidans affischer inför folkomröstningen.
Heltäckande slöja har kopplats samman med extremism på förbudssidans affischer inför folkomröstningen.
SchweizTT-AFP-Reuters

Ett maskeringsstopp, i debatten kallat "burkaförbud", och ett avtal som gynnar palmoljeimport väntar efter folkomröstningar i Schweiz.

Annons

Annons

Den maskeringslag som en av omröstningarna gällde nämner inga religioner, men ja-sidans affischer pryddes av en kvinna i svart niqab, med hotfull blick, och texten "Stoppa extremism".

De som sade nej till förbudsförslaget hade ett budskap som löd: "Nej till en absurd, oanvändbar och islamofobisk anti-burkalag".

Resultatet blev med knapp marginal till fördel för maskeringsförbudet: drygt 51 procent av väljarna röstade för, medan nästan 49 procent röstade mot.

Trots det högljudda tonläget inför omröstningen har bägge sidor varit överens om en sak ‒ heltäckande slöjor är extremt sällsynta i alpnationen.

Ines El-Shikh från den muslimska feministgruppen Les Foulards Violets anser att förbudsivrarna försökt skapa bilden av ett problem som inte existerar.

Det finns bara 30 kvinnor som bär burka i Schweiz, säger hon.
När ett problem finns hanterar vi det innan det växer sig stort, replikerade ja-sidans talesperson Jean-Luc Addor, från det högerpopulistiska partiet SVP.

En annan folkomröstning gällde ett handelsavtal med Indonesien, som även de andra Efta-länderna – Island, Norge och Liechtenstein – skrev under 2018. Även i det fallet gav det schweiziska folket sitt godkännande med knapp marginal.

Närmare 52 procent var för och drygt 48 procent emot.

Kritikerna fokuserade inför omröstningen på att avtalet innebär sänkta tullar för den omstridda palmoljan, vars odlingar drabbar regnskogar och bland annat orangutanger i Asien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!