Schweiz röstar för att behålla EU-rörlighet

'Det är nog nu', står det på en av SVP:s affischer i samband med söndagens folkomröstning i Schweiz. Men partiets förslag röstades ner med stor marginal.
"Det är nog nu", står det på en av SVP:s affischer i samband med söndagens folkomröstning i Schweiz. Men partiets förslag röstades ner med stor marginal.
SchweizTT-AFP

Ja, man ska kunna röra sig fritt mellan Schweiz och EU även i fortsättningen. Men det blir inte lättare att få skjuta vargar som bedöms hota boskap. Det är några av resultaten i söndagens schweiziska folkomröstningar.

Annons

Annons

Folkomröstningar är vanligt i Schweiz direktdemokratiska system, och frågan om fri rörlighet mellan landet och det omgivande EU väcktes av högerpopulistiska och främlingsfientliga Schweiziska folkpartiet (SVP).

Partiet tycker att avtalen om gränstrafik med övriga Europa öppnar för ett för stort antal utlänningar i landet. Men initiativet om att riva upp detta samarbete med EU röstades ned med stor marginal – 62 procent av väljarna röstade nej till förslaget.

Valdeltagandet var ovanligt högt, och utöver frågan om relationen till EU röstade väljarna också om föräldraledighet, vargjakt och stora investeringar i stridsflyg.

Förslaget om att införa två veckors pappaledighet ser ut att gå igenom, enligt vallokalsundersökningar. Det står däremot klart att väljarna med liten marginal röstade nej till ett förslag som hade gjort det lättare att få skjuta vargar som bedöms hota boskap.

En tredje förslag, om att lägga runt sex miljarder schweiziska franc (motsvarande nästan 60 miljarder kronor) på nya stridsflyg, röstades igenom med liten marginal. Den frågan var även uppe för sju år sedan, då folket sade nej till att köpa svenska Gripen-plan.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons