Schweiz utreder uppgifter kring adoptioner

-
SchweizTT-Reuters

Schweiz ska utreda om barn från Sri Lanka har kommit till landet på ett olagligt sätt under 1970- 80- och 90-talen. Regeringen erkänner ett misslyckande i hanteringen av adoptionerna.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Vi medger och beklagar de schweiziska myndigheternas misslyckande att förhindra adoptioner från Sri Lanka fram till 1990-talet trots starka indikationer på, i vissa fall, allvarliga oegentligheter", skriver regeringen i ett uttalande.

I en nederländsk tv-dokumentär 2017 uppgavs att tusentals barn från Sri Lanka adopterats, ofta olagligt, i europeiska länder under flera årtionden. Samma år uttryckte en parlamentsledamot oro för att en del av de adopterade barnen kan ha "stulits eller sålts" innan de kom till Schweiz.

Schweiziska myndigheter godkände att 950 barn från Sri Lanka kom till landet mellan 1973 och 1997, visar en studie från i år, utförd av det schweiziska universitetet ZHAW på uppdrag av regeringen. Det går dock inte att avgöra exakt hur många adoptioner som genomfördes.

Nu planeras en historisk analys av olagliga adoptioner.

"Ytterligare ett forskningsprojekt för att komplementera ZHAW:s analys kommer att visa om det även fanns indikationer på systematiska oegentligheter i adoptioner från andra länder", står det i uttalandet.

Efter dokumentären från 2017 tillsattes ett utredningsutskott som ska komma med sin rapport i februari 2021. Utskottet har utrett adoptioner från Brasilien, Colombia, Sri Lanka och Bangladesh under 1980-talet och eventuell inblandning av den nederländska regeringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons