A-
A+

SD-anställd stängs av för vit makt-koppling

Sverigedemokraterna stänger av en tjänsteman på SD:s riksdagskansli efter uppgifter i tidningen Expo om att mannen är engagerad i högerextrema sammanhang. Arkivbild.
Sverigedemokraterna stänger av en tjänsteman på SD:s riksdagskansli efter uppgifter i tidningen Expo om att mannen är engagerad i högerextrema sammanhang. Arkivbild.
PolitikTT

Sverigedemokraterna stänger av en tjänsteman på partiets riksdagskansli.

Det sker efter uppgifter om att mannen har kontakter med högerextrema miljöer, något som tidningen Expo var först att rapportera om.

Annons

Annons

"När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara verksam inom partiet", skriver Christian Krappedal, pressekreterare hos SD, i en kommentar till TT.

Han uppger att mannen har stängts av och arbetsbefriats. Partiet har också inlett ett uteslutningsärende mot honom.

Expo uppger att mannen har kopplingar till den rasideologiska organisationen Det fria Sverige (DFS), där han så sent som i augusti i år deltog i ett digitalt möte.

Kallades nazister

DFS grundades 2018 av personer som länge varit aktiva i nazistorganisationer som Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti. Den tidigare gruppledaren och ideologen för Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson, kallade 2019 ledarna för DFS för nazister.

SD-tjänstemannen har, enligt Expo, arbetat mycket med projektet Svenska zoner, tillsammans med en person i Alternativ för Sverige. Alternativ för Sverige utgörs bland annat av personer som uteslutits ur Sverigedemokraternas och dess tidigare ungdomsförbund.

Projektet Svenska zoner driver idén om att det pågår ett folkutbyte, att svenskarna snart kommer att vara i minoritet i sitt eget land. Projektet vänder sig till "svenska patrioter" som vill ta kontroll, i lokala "maktherravälden". Det kan handla om föreningar, idrotts- och kulturliv såväl som näringsliv.

Annons

Annons

Tidigare aktiv i MP

Mannen gjorde även politisk karriär inom Miljöpartiet på 1990-talet, skriver Bulletin. Han ska ha blivit anställd av Grön Ungdom 1996 innan han fick en tjänstemannaroll i partiet året därpå som han behöll fram till 1998. Under 1999 hade han en framstående roll i partiets EU-valkampanj, uppger tidningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar uppgifterna med att han inte är förvånad.

Jag är inte förvånad, dessvärre. Vi har ett otal liknade exempel som är kopplade till Sverigedemokraterna. Det som förvånar mig är att Moderaterna har rört sig så tydligt närmare Sverigedemokraterna, det är riktigt allvarligt.

TT: Den aktuella mannen ska ju tidigare ha haft en karriär inom Miljöpartiet. Hur säker kan man vara att man inte har personer med sådan här koppling i egna led?

Man kan nog aldrig vara hundraprocentig säker, men det är en skillnad. Det är en som möjligtvis har haft en koppling till Miljöpartiet på 90-talet, om jag är rätt informerad.

SD: Personen granskades

Christian Krappedal framhåller att personen i samband med att han anställdes granskades av säkerhetskontrollen i riksdagen och säkerhetsföretaget Avarn. Då framkom inga av de uppgifter som nu redovisas av Expo.

Det här är väldigt allvarligt. Det här är en tjänsteman som jobbar i riksdagen. Det är här vi fattar beslut om lagstiftning och det är här de främsta företrädarna för svenska folket jobbar och så har vi kanske en direkt koppling i Sverigedemokraterna till vit makt-miljön i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).
Det säger något att vi inte längre blir så förvånade över avslöjanden i Sverigedemokraterna. Den nolltolerans som Jimmie Åkesson talar om verkar inte finnas.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.