A-
A+

SD: Kan bli tuffa regeringsförhandlingar

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
PolitikTT

Sverigedemokraterna vill kapa i biståndet och bidrag till icke-medborgare – men inte skära i a-kassan eller sjukförsäkringen.

Frågan är hur man ska komma överens med Moderaterna om det senare.

Det kan bli tufft och svårt, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Annons

Annons

På torsdagen presenterade SD hur de vill finansiera sina satsningar under kommande mandatperiod. Totalt handlar det om 59 miljarder kronor i årlig besparing, om det skulle bli så att SD får fullt genomslag för sin politik.

Framför allt är det biståndet man vill dra ner på.

Vi ser biståndet som behäftat med problem som ineffektivitet, korruption och ren och skär förskingring. Vi ser också att det är orimligt att kombinera högst bistånd i världen med en hög migration, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt på en pressträff.

Totalt vill SD minska biståndet med 32,8 miljarder.

Minska bidrag

SD vill också spara 12 miljarder på vad man anser är "ineffektiva subventioner" på klimatområdet. Det handlar bland annat om premier för att köpa elbil och elcykel.

Arbetsmarknadspolitiken ska minskas med drygt 8 miljarder, och genom att minska bidrag till icke-medborgare ska ytterligare 6 miljarder sparas. Det handlar om förmåner som ligger inom socialförsäkringen, exempelvis garantipension, barnbidrag och föräldrapenning.

Däremot inte kommunala bidrag som försörjningsstöd och liknande, och SD tillstår att man behövt ta höjd för att vissa kostnader kommer att lämpas över på kommunerna.

Annons

Annons

Oense med M

SD framhåller att man inte vill skära i trygghetssystemen för svenska medborgare.

Vi är inte beredda att finansiera de här satsningarna med nedskärningar i exempelvis a-kassa eller sjukförsäkring, säger Sjöstedt.

Samtidigt har SD:s tilltänkta samarbetspartier, Moderaterna, meddelat att man vill banta dessa försäkringar rejält.

TT: Hur ska ni komma överens?

Det blir en förhandlingsfråga och det kan nog bli tufft och svårt. Men den förhandlingen tar vi inte här och nu, säger Sjöstedt.

SD bedömer att det reformutrymme som uppstår under mandatperioden främst kommer att behöva prioriteras för så kallad inre och yttre säkerhet, det vill säga försvaret och polisen, samt för att parera energikrisen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.