-
+

SD-ledamot åter i riksdagen trots skattetvist

Riksdagshuset i Stockholm. Arkivbild.
Riksdagshuset i Stockholm. Arkivbild.
PolitikTT

SD-ledamoten David Perez tog hastigt ledigt förra året när uppgifter framkom om miljonkrav från Skatteverket. Trots att skattetvisten inte är löst är han nästa vecka tillbaka i riksdagen.

Annons

Annons

När det första avslöjandet om Perez skatteförfaranden uppdagades i januari i fjol tog han tjänstledigt. Anledningen uppgavs vara att processen påverkade hans förtroende.

Ledamoten har varit ledig från uppdraget i ett år och återtar sin plats i riksdagen nästa vecka. Detta trots att skattetvisten inte är löst och ännu hanteras i förvaltningsrätten.

Tvisten handlar om att David Perez anklagas för att inte ha upplyst om sina inkomster. Han krävs på sammanlagt 10,5 miljoner kronor i efterbeskattning och i straffavgifter, vilket Upsala Nya Tidning rapporterat om.

"Felaktig bedömning"

Enligt Expressen rör frågan 44 miljoner kronor i aktier som överförts från två skatteparadisbolag till ett svenskt bolag som kopplas till Perez. När Skatteverket inledde en granskning har pengar slussats vidare ut ur Sverige. Enligt Skatteverket ser syftet ut att ha varit att "tillgodoföra sig skattefria uttag".

Själv menar David Perez att han har utnyttjats som förgrundsfigur i bolag som han uppges ha varit ägare i. Han har överklagat Skatteverkets beslut och säger att alla har rätt att begära en rättvis prövning i skattemål.

"Jag vidhåller det som jag tidigare framfört, att Skatteverkets bedömning är felaktig. Detta rör medel som redan beskattats. Vidare vill jag understryka att det inte föreligger några oegentligheter. Detta har både konkursförvaltaren och Ekobrottsmyndigheten landat i. Är det så att man anser att mer skatt behöver inbetalas kommer jag givetvis att göra det", skriver David Perez i en kommentar till TT.

Han vill inte svara på hur processen kan påverka hans förtroende.

Annons

Annons

Tillbaka i riksdagen

Sverigedemokraternas vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson bekräftar att Perez är tillbaka i riksdagen 1 mars.

”När Davids tjänstledighet löper ut per sista februari kommer han att tjänstgöra som riksdagsledamot för partiet i riksdagen. Däremot pågår fortfarande processen i förvaltningsrätt med Skatteverket då olika uppfattningar finns i sak mellan parterna. Men där man också varit tydlig från hans sida att i det fall Skatteverkets linje vinner gehör kommer den ytterligare skatten att betalas.”

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss