A-
A+

SD vill se särskild strömningsskatt

Netflix svenska tv-serie 'Young royals' prisades nyligen på Kristallengalan. Med en strömningsskatt skulle delar av Netflix vinst från serien gå till att stödja svensk film- och tv-produktion. Arkivbild.
Netflix svenska tv-serie "Young royals" prisades nyligen på Kristallengalan. Med en strömningsskatt skulle delar av Netflix vinst från serien gå till att stödja svensk film- och tv-produktion. Arkivbild.
NöjeTT

Annons

Annons

Är det dags för Netflix, HBO Max och de andra strömningsjättarna att börja dela med sig av vinsten för att stödja svensk film- och tv-produktion?

Svenska Filminstitutet, SVT och de regionala filmfonderna vill nu se en statlig utredning kring frågan om en svensk strömningsskatt, rapporterar Kulturnytt.

Bland riksdagspartierna går åsikterna dock isär. Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är emot, medan Liberalerna och Sverigedemokraterna tycker att det låter som en bra idé.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har inte tagit ställning.

I flera europeiska länder finns redan skattemodellen, men i till exempel Danmark fick det motsatt effekt då Viaplay och Netflix ställde in produktionen i landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.