A-
A+

SEB satsar på de mest förmögna

Johan Torgeby, koncernchef och vd för SEB. Arkivbild.
Johan Torgeby, koncernchef och vd för SEB. Arkivbild.
EkonomiTT

Storbanken SEB visar starka siffror för första kvartalet och banken växer på bolånesidan.

Samtidigt gör banken nu en särskild satsning på de mest förmögna kunderna.

Annons

Annons

Annons

Annons

SEB ska vässa sitt erbjudande inom förmögenhetsförvaltning till privatpersoner.

I min historiebeskrivning är det här något SEB alltid har varit väldigt bra på men det sker stora skiften på marknaden, säger Johan Torgeby, vd på SEB.

Vill växa

Han nämner som exempel den digitala transformationen som behöver integreras mer i det affärssegmentet, då människor i allt högre utsträckning sköter sina fond- och aktieaffärer och konton i digitala kanaler.

Och vi vill satsa på det här eftersom vi känner att vi inte har haft tillräckligt fokus på att ta hand om den ökande kundefterfrågan i det här segmentet, säger Johan Torgeby.

Family office är en division inom det som kallas private banking, förmögenhetsförvaltning riktad till privatkunder.

Det finns en gräns för när det slutar vara en privatperson och det mer börjar se ut som ett företag med professionella anställda. Det handlar om att vara din bankir och att förvalta hela ditt finansiella liv, säger Torgeby.

Framför allt ser SEB möjligheter i grannländerna Danmark, Finland och Norge.

I Sverige har vi en väldigt stark ställning till att börja med. Det är inte så att det finns en massa fler kunder. Men i Norge, Finland och Danmark är SEB inte alls lika stora ännu. Vi börjar inte på noll men det är en stor skillnad till det vi tänker oss på tio års sikt i de länderna, säger Johan Torgeby.

Annons

Annons

"Början på slutet"

På den svenska marknaden ser han också att saker och ting förändras.

Det är en helt ny generation som kommer upp nu som vill spara och ha mer digitala kanaler och vi har väldigt många framgångsrika entreprenörer.

Rapporten för första kvartalet som presenterades på morgonen visade en stark resultatförbättring i banken främst drivet av intäktsökningar, exempelvis från kundernas aktivitet inom finansiella transaktioner.

Nettoresultatet steg till 6,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med en snittprognos på 4,87 miljarder kronor enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Efter de första väldigt negativa effekterna av pandemin förra året fick vi tillbaks en del av det. Så man ska se det här kvartalet i ljuset av ett otroligt tufft år, säger Johan Torgeby.

Växer på bolån

På bolånesidan har SEB lyfts av den starka utvecklingen på bostadsmarknaden med kraftigt stigande bostadspriser. På årsbasis växte banken 9 procent på bolån, vilket är mer än marknadens dryga 6 procent, och bättre än exempelvis konkurrenten Swedbank som är en större spelare på just bolån.

SEB:s totala marknadsandel och andelen av nyförsäljningen av bolån ligger på 15 procent.

Vi ligger i linje med var vi kommer ifrån, säger Torgeby.

Bland annat handlar det om att man lyckas möta kundernas behov av korta ledtider i den snabba marknaden, enligt honom.

Men SEB är nöjt med den position man har och har inga ambitioner att växa på områden.

Det är mer en position vi vill behålla och göra ett fantastiskt jobb, säger Torgeby.

Stor kapitalbuffert

Efter rapporten åkte SEB:s aktie berg-och-dalbana på Stockholmsbörsen under onsdagshandeln. Aktien steg, sjönk och vände sedan upp igen. När börsen stängde hade aktien gått upp 1,1 procent.

Banken laddar för framtida utdelningar. SEB:s kapitalbuffert, som ska säkerställa bankens motståndskraft i orostider, överstiger både myndighetskraven och bankens eget mål med råge. Nu väntar man på besked från Finansinspektionen (FI) för att kunna ge besked om fler utdelningar.

Efter september, någon gång i oktober, november eller december, bedömer jag att vi kan ge besked, säger Johan Torgeby.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om kreditförluster.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.