A-
A+

Sedinarna in i Hall of fame: "Svårt att förstå"

Daniel och Henrik Sedin väljs in i Hockey Hall of Fame. Arkivbild.
Daniel och Henrik Sedin väljs in i Hockey Hall of Fame. Arkivbild.
Ishockey

Efter lång och trogen NHL-tjänst ska Henrik och Daniel Sedin förevigas.

Tvillingarna är redo att väljas in i Hockey Hall of Fame.

Som individuell hockeyspelare är detta den högsta uppmärksamhet man kan få, säger Daniel Sedin till TT.

Annons

Annons

Daniel Sedin, till vänster, tillsammans med Roberto Luongo och Daniel Alfredsson som alla väljs in i Hockey Hall of Fame. Bilden är inför matchen mot Toronto och Pittsburgh, natten till lördag.
Daniel Sedin, till vänster, tillsammans med Roberto Luongo och Daniel Alfredsson som alla väljs in i Hockey Hall of Fame. Bilden är inför matchen mot Toronto och Pittsburgh, natten till lördag.

Tvillingarna Sedin från Örnsköldsvik hade en lång och framgångsrik NHL-karriär.

År 2000 anlände Daniel och Henrik Sedin till Vancouver på den kanadensiska västkusten. 17 NHL-säsonger senare – samtliga i Vancouver – var det färdigspelat. Då hade de varsin poängligatitel och Henrik Sedin vann även Hart Memorial Trophy 2010, priset till NHL:s mest värdefulla spelare.

Natten till tisdag förevigas Henrik och Daniel Sedin i Hockey Hall of Fame. Sex personer ska då väljas in för deras karriärer och bidrag till hockeyn. Tre av dem är svenskar: Henrik och Daniel Sedin samt Ottawas mångårige lagkapten Daniel Alfredsson.

— Vi har svårt att förstå, för vi har aldrig sett oss själva som toppspelare, vi har aldrig jämfört oss med personerna i Hockey Hall of Fame. Som individuell hockeyspelare är detta den högsta uppmärksamhet man kan få, säger Daniel Sedin.

Jobbar i klubben

Henrik och Daniel Sedin kamperade ihop i alla år och tillsammans på isen kunde de hitta varandra på ett sätt som många andra spelare bara kunde drömma om. De är ikoner i Vancouver och i dag jobbar de i klubben.

Vi har en jättebra relation till klubben och har alltid haft det. I dag jobbar vi med utveckling. Vi är med på isen och coachar vad spelarna kan göra bättre och hur de kan göra för att ta sitt spel till en annan nivå, säger Daniel Sedin.

TT: Vilket är det bästa minnet från NHL-karriären?

— Som människa är det alla lagkamrater man har haft, alla kompisar man har skaffat sig och alla upplevelser man har haft tillsammans under åren. Det är något jag alltid kommer ta med mig. Man går igenom många saker tillsammans, lever nära inpå varandra i åtta månader om året, i stort sett varje dag.

Annons

Annons

Tänkt på Salming

Hall of Fame-helgen i Toronto har annars för det mesta handlat om en annan svensk Börje Salming. Den ALS-sjuke legendaren har hyllats två känslosamma kvällar i rad i Toronto efter sina 16 säsonger i Toronto Maple Leafs.

Daniel Sedin, som tillbringade hela karriären i Kanada, säger att det alltid har märkts hur stor Salming är i landet.

Börjes namn är det första som kommer upp när man pratar om svenskar i Kanada, speciellt i NHL. Börje är så fantastiskt stor i Toronto och jag tror han öppnade många dörrar för svenska hockeyspelare, och folk insåg att svenskar också kan vara ganska tuffa. Vi har tänkt väldigt mycket på honom och hans familj den senaste tiden, säger han.

Salming, Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström är de svenskar som tidigare har valts in i Hockey Hall of Fame.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.