Sef-basen: Principiellt viktigt beslut

Tomma läktare i allsvenskan. Sår har det varit hittills den här sösongen. Från den 1 november släpps maximalt 300 sittande åskådare in på matcherna. Arkivbild
Tomma läktare i allsvenskan. Sår har det varit hittills den här sösongen. Från den 1 november släpps maximalt 300 sittande åskådare in på matcherna. Arkivbild
FotbollTT

Ekonomiskt har det ingen betydelse, signalvärdet att tillåta publik är desto större.

Det menar Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

Det känns som en positiv feedback på de ansträngningar som har gjorts, säger han.

Annons

Annons

Regeringens beslut att från den 1 november tillåta maximalt 300 sittande åskådare välkomnas av elitfotbollen.

Vi är väl medvetna om att det pågår en pandemi därute, det har vi varit hela tiden. Det positiva är att man nu, i ett skärpt läge där alla måste tänka till lite, visar att idrotten och andra arrangörer kan ta ansvar och att vi får en viss öppning. Det tycker jag är bra så att det inte blir den här avgrundsskillnaden mellan vissa saker som är helt nedstängda och andra som är ganska öppna, säger Enquist till TT.

"En bra start"

Elitfotbollen kämpar med stora ekonomiska problem och föreningen Svensk elitfotboll, Sef, har tillsammans med Svenska fotbollförbundet ihärdigt försökt få regeringen och berörda myndigheter att tillåta publik i liten skala.

Det känns som en positiv feedback på de ansträngningar som har gjorts. Sedan är det en lång resa kvar, men vi tar den ett steg i taget. Det här var en bra start, säger Enquist.

Regeringsbeslutet är ett lika tydligt som efterlängtat mandat som ges elitfotbollen att visa att den klarar att ta en in begränsat med publik.

Det är en utmaning vi har bett om att få rätt länge och det är vi glada för. Jag tror att vi kommer att sköta det alldeles utmärkt och sedan får vi ta en diskussion allt eftersom, allt från smittskyddsläge och annat, vad vi kan finnas på för nivåer. Rent principiellt var det viktiga att vi får en signal att man har bekräftat och litar på att vi kan ha säkra evenemang.

Annons

Annons

Ingen idé att älta

Nu är det upp till oss att visa det också, säger Enquist.

TT: En och annan kanske tycker att beskedet att tillåta publik kommer för sent och är för lite för fotbollen.

Det är klart att vi har tyckt det länge, men det är ingen vits med att hänga upp sig på vad som varit. Det är meningslöst att älta det. Nu tittar vi framåt.
Det påverkar oss inte ekonomiskt men det är ett steg fram. Jag tror man måste orka tänka så. Det är en signal att man har lyssnat på oss. Jag hoppas att man, om vi sköter det så bra som vi tror att vi kan göra, kan öppna för ytterligare publik, säger Mats Enquist.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons