A-
A+

Seg start på jordgubbssäsongen

Jordgubbarna på friland låter vänta på sig lite mer än vanligt på grund av den kalla våren. Arkivbild.
Jordgubbarna på friland låter vänta på sig lite mer än vanligt på grund av den kalla våren. Arkivbild.
OdlingTT

Årets jordgubbssäsong startar trögt efter den ovanligt kyliga våren. Än så länge finns bara svenska jordgubbar från växthus och tunnelodling ute i butikerna. Först till nationaldagen kan vi räkna med lite större mängder från frilandsodlingen.

Annons

Annons

Det börjar säkert tio dagar senare än vanligt. Hos de stora odlarna i Skåne börjar man inte plocka rejält på friland förrän nästa vecka, säger bärkonsult Magnus Engstedt, som i tjänsten brukar kuska runt mellan olika svenska bärodlingar.

Men trots att det bara är en månad kvar till midsommar går det inte att förutspå vad den sena starten kommer att få för effekter då. Allt beror på vädret.

Om vi får tre veckors värmebölja nu så förändras allt. Och tvärtom, det här vädret kan fortsätta och då kommer det att bli brist, säger Magnus Engstedt.

Brist i fjol

Förra året var en liten prövning för jordgubbsälskarna, eftersom kraftig nattfrost i södra Sverige i början av maj slog ut många plantor, vilket gav brist och höga priser.

Inför årets säsong har mycket pekat åt rätt håll: Under den viktiga perioden i slutet av förra sommaren och början av hösten när blomanlagen bildades var vädret gynnsamt. Vintern har bitvis varit kall, men det har inte varit så tvära kast.

Det har varit ovanligt snällt. Det har inte varit något extremt utan det har tuffat på, förutom att det är lite långsamt, säger bärrådgivare Thilda Håkansson.

Hos jordgubbsodlaren Johan Wirbladh utanför Kalmar är det bara i tunnlarna det går att hitta röda bär. Ute på fälten lyser det inte rött någonstans ännu, rapporterar P4 Kalmar.

Det har blommat jättelänge. Det är på grund av den här utdragna, kyliga våren, säger Johan Wirbladh till radion.

Annons

Annons

Ingen midsommaroro

Lite längre söderut, i skånska Bromölla, driver Karl-Gustav Paulsson en av Sveriges största jordgubbsodlingar. Han instämmer i att starten på säsongen är seg, men han är inte det minsta orolig inför den viktiga midsommarveckan.

Nej, det tar ju 30 dagar från blomma till jordgubbe och nu är det i full blom, så det ser ganska hoppfullt ut, säger han till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!