A-
A+

Seger vill ha drömstart: "Utöver det vanliga"

Caroline Seger och Fridolina Rolfö under en av fotbollslandslagets träningar i England, inför kvällens EM-premiär mot Nederländerna.
Caroline Seger och Fridolina Rolfö under en av fotbollslandslagets träningar i England, inför kvällens EM-premiär mot Nederländerna.
FotbollSheffield, TT:s utsände

Succén i OS började med en riktig smällkaramell.

I kväll vill Sverige få samma drömstart på ett mästerskap, i EM-premiären mot Nederländerna.

Det som vi fick uppleva i OS var något utöver det vanliga. Det blev ett väldigt fint avstamp mot en fin turnering, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Annons

Annons

En överraskande insats är ibland allt som krävs för att gå från att vara outsider till att bli guldfavorit. Ett exempel kom så sent som i går, när Tysklands fotbollsdamer – med några tunga mästerskapsår bakom sig – tvålade till Danmark med 4–0 och plötsligt seglade upp som en tänkbar vinnare av hela EM.

Ett annat stod Sverige för när man på liknande sätt skåpade ut världsettan USA i första matchen i OS förra året. Den 3–0-segern markerade början på en svensk succéturnering och ett slutligt silver.

Den här sommaren är målet att nå hela vägen till guld, men starten får gärna bli densamma, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Tillbaka efter 17 år

Det som vi fick uppleva i OS (mot USA) var något utöver det vanliga, i alla fall av det som jag har varit med om, säger Seger.
Det är klart att det blev ett väldigt fint avstamp mot en fin turnering. Men vi har också sagt att det är den första matchen som är den absolut viktigaste just nu. Vi är här och nu, och hur det än går måste vi ändå kunna hantera det, och veta om att turneringen förhoppningsvis blir väldigt lång för oss.

Det är andra gången i karriären som hon förbereder sig för ett EM i England, och det har hänt en del sedan den där mästerskapsdebuten 2005. Då, för 17 år sedan, var det en lika uppsluppen men betydligt kaxigare Caroline Seger som tog ton inför premiärmatchen.

Efter EM ska alla veta vem Caroline Seger är. Jag ska avgöra hela EM, sade den då 20-åriga mittfältaren.

Annons

Annons

"Ung och naiv"

Sverige åkte till slut ut i semifinal och Segers stora erkännande dröjde något. Sedan länge är hon numera mer sansad i sina uttalanden.

Jag var ung och naiv. Men fortfarande med glimten i ögat, säger 37-åringen.
Det som skiljer är väl att man har känslorna lite mer på plats än vad man kanske hade i början, när man var yngre. Det har man lärt sig att hantera på ett bättre sätt.

Men tron på att till slut få det där första guldet med landslaget – den finns kvar. Varje nytt mästerskap är en chans till revansch för tidigare missade möjligheter.

Det är det jag har drömt om under hela min karriär, att vinna något med landslaget. Det är inga nya känslor från min sida, säger Caroline Seger.
Jag ska gå ut och göra allt jag kan, precis som jag vet att alla andra också kommer göra. Och det är för att vi har ett och samma mål. Och det förändras ju aldrig. Det är något som vi lever med hela tiden och det är den strävan vi har som lag och individer. Det är inte konstigare än så. Jag är alltid sugen på att vinna.

Viktigt med bra start

Fridolina Rolfö är en av dem som delar gulddrömmen. Hon hoppas precis som Seger på en smakstart i kväll, likt den mot USA i OS.

Det kan betyda otroligt mycket. Men vi har haft dåliga starter i mästerskap också, och ändå lyckats, så det ska vi ändå ha i bakhuvudet. Men förhoppningen är ändå att gå in med ett bra självförtroende och få visa prov på hur vi vill spela och visa upp oss från vår bästa sida. Det tror jag kommer gynna oss i längden. Så det är ändå viktigt att få en bra känsla från start, säger Barcelonastjärnan.

Den som lyssnat på de svenska spelarna under våren och sommaren har hört dem säga att guldchansen aldrig varit större. Det håller de fast vid.

Men i kväll är det dags att leverera också, säger kapten Seger.

Det är en känsla som vi har byggt upp med tanke på de resultat vi gjort de senaste åren. Men vi har också en enorm ödmjukhet inför det som komma skall, och vet att det kommer bli den tuffaste turneringen vi någonsin har varit i, med tanke på lagen som deltar. Vi har en jättestark tro, men med det sagt så behöver vi gå ut och leverera, och inte prata så himla mycket, säger Caroline Seger.

Nederländerna–Sverige har avspark klockan 21, svensk tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.