A-
A+

Semesterby evakuerad på Lesbos

En svår brand hotar semesteranläggningar på den grekiska ön Lesbos.
En svår brand hotar semesteranläggningar på den grekiska ön Lesbos.
GreklandTT-AP

Grekland drabbas av flera svåra bränder samtidigt som ett högtryck drar in över landet.

Semesterorter och byar evakueras.

Annons

Annons

En större brand bröt på lördagsförmiddagen ut på ön Lesbos vid flera stora semesteranläggningar. 450 personer fick evakueras från två hotell och ett 90-tal semesterhus på lördagen då branden var farligt nära.

Ett 50-tal brandmän, med många fordon, minst nio plan och en helikopter, bekämpade branden. Fortfarande fem timmar efter det att branden utbröt bekämpade man eldsvådorna.

Den mest omfattande branden drabbar områden i nordöstra Grekland, nära gränsen till Turkiet. Branden har rasat i flera dagar och hotar nationalparken Dadia med dess berömda tallar och kolonier av kondorer.

På lördagen sattes även stora insatser in mot bränder i bergstrakter i regionen Västra Makedonien och i sydöstra Peloponnesos. En hel by fick evakueras sent på lördagen på grund av bränderna.

Temperaturen steg till över 40 grader på lördagen, då ett högtryck som väntas vara i tio dagar drog in över landet och dess många öar.

Grekland har tidigare varit någorlunda förskonat från den europeiska värmevågen, men stigande temperaturer hotar att bidra till ytterligare bränder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.