Senaste svensksuccén – medeltida "Rederiet"

Personlighetsdrag och livsstil väger tungt i 'Crusader kings 3' där du iträder rollen som medeltida härskare. Pressbild.
Personlighetsdrag och livsstil väger tungt i "Crusader kings 3" där du iträder rollen som medeltida härskare. Pressbild.
SpelTT

Mord, incest och krigande kungariken – dagsaktuella och svenskutvecklade "Crusader kings 3" hyllas av kritikerna för sitt storslagna medeltida strategiepos.

Ibland måste vi tänja lite på historien, säger spelets chefsdesigner Alexander Oltner, som tror att en svensk tv-klassiker på flera sätt kan förklara den medeltida såpoperan.

Annons

Annons

Du är aldrig ensam i 'Crusader kings 3' – på gott och ont. I varje landsdel lurar potentiella fiender, eller möjliga undersåtar. Pressbild.
Du är aldrig ensam i "Crusader kings 3" – på gott och ont. I varje landsdel lurar potentiella fiender, eller möjliga undersåtar. Pressbild.
Även om den medeltida 'såpoperan' karaktärerna emellan väger tungt går det också att låta stålet tala och med militär makt krossa sina grannar. Pressbild.
Även om den medeltida "såpoperan" karaktärerna emellan väger tungt går det också att låta stålet tala och med militär makt krossa sina grannar. Pressbild.
'Crusader kings 3' utspelar sig från Island i väst till Indien i ost, hittills. Om Paradox fortsätter utveckla tillägg till spelet på samma sätt som företaget gjorde med föregångaren lär en utökad karta snart vara ett faktum. Pressbild.
"Crusader kings 3" utspelar sig från Island i väst till Indien i ost, hittills. Om Paradox fortsätter utveckla tillägg till spelet på samma sätt som företaget gjorde med föregångaren lär en utökad karta snart vara ett faktum. Pressbild.

"Crusader kings 3" har tagits emot väl av spelkritiker. Till exempel delar stora spelsajten IGN ut det ovanliga maxbetyget 10 av 10 till strategititeln. Spelet riktar sig dock till en smal skara fans, och kan lätt avskräcka nyfikna nybörjare. Något som utvecklarna är väl medvetna om.

Ett problem vi haft i våra tidigare spel är att vi har så pass mycket information som spelaren måste få reda på. Detta har resulterat i att våra tooltips växt sig enorma, säger Alexander Oltner.

Förklarande text är svårt att undvika i ett spel som försöker återskapa århundraden av en medeltida värld från Island i väst till Indien i öst. Som härskare ser du inte bara till att ditt kungarike expanderar, du måste också hålla koll på giftermål, familjemedlemmar, oäkta ättlingar, ränksmidande undersåtar, påtryckande präster och rivaliserande regenter. Bland annat.

Världen är fylld med tiotusentals karaktärer som alla försöker uppnå sina egna mål. Varje härskare du spelar har en personlighet som hjälper eller stjälper ditt styre, du kanske vill styra med järnhand medan en karaktär är mer lämpad för diplomati och kompromisser.

Inga "Game of thrones"-planer

Med en så pass stor medeltida ensemble och storslagen politisk kamp är det lätt att dra paralleller till de senaste årens dundersuccé "Game of thrones". Men att en helt fiktiv värld skulle vara nästa steg för Paradox är inte speciellt troligt.

Jag tror många på företaget skulle älska möjligheten att jobba med "Game of thrones", men tyvärr är det nog rätt osannolikt att vi kommer göra ett "GoT"-spel i den nära framtiden. Det finns stora fördelar med att bygga upp egna varumärken istället för att jobba med andras. Men vi stänger inga dörrar, säger Paradox-grundaren Henrik Fåhraeus.

Annons

Annons

Lev ut din inre Reidar

För den oerfarne strategen går det enligt utvecklarna att hitta likheter i "Crusader kings 3" med en mer känd svensk historisk produktion. Fåhraeus har tidigare kallat "Crusader kings" för "en medeltida såpopera".

TT: Med den premissen, vem är "Crusader kings" motsvarighet till "Rederiets" Reidar Dahlén?
Oj! Svårt! Jag tänker på Reidar som en traditionsbunden och envis härskare, med många mörka hemligheter som skulle kunna användas mot honom i utpressning. Svårt att peka ut någon specifik karaktär i spelet som direkt motsvarar honom, Reidars persona blev ju rätt komplex de 18 år han fanns med oss. Men om du vill leva ut din inre Reidar Dahlén i spelet så kan du definitivt göra det, säger Alexander Oltner och fortsätter:
Vid närmare eftertanke så passar de flesta "Rederiet"-karaktärerna in i "Crusader kings 3" utan några större problem. Det mesta finns representerat. Från sociopatiska utpressare till lojala vänner, förföriskt hovfolk, eller medarbetare i "Rederiets" fall, till förrädiska släktingar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons