A-
A+

Serbiska demonstranter kräver slut på tv-våld

En man försöker blockera en motorväg under fredagens protester i Serbiens huvudstad Belgrad.
En man försöker blockera en motorväg under fredagens protester i Serbiens huvudstad Belgrad.
SerbienTT-AP

Tiotusentals protesterade åter på Belgrads gator på fredagen. Efter den senaste tidens dödliga masskjutningar i Serbien kräver de politisk förändring – och ett slut på våldsamma realityprogram på tv.

Annons

Serbiens huvudstad Belgrads gator fylldes på fredagen av demonstranter med anledning av den senaste tidens masskjutningar i landet.
Serbiens huvudstad Belgrads gator fylldes på fredagen av demonstranter med anledning av den senaste tidens masskjutningar i landet.

Bland demonstranterna lägger många ansvaret för skjutningarna på president Aleksandar Vucic.

Inom loppet av 48 timmar i början av maj dödades 17 personer i två separata skjutningar i Serbien. Den 3 maj öppnade en 13-årig pojke eld på en skola i huvudstaden Belgrad och sköt ihjäl nio personer – åtta andra barn och en säkerhetsvakt. Dagen därpå dödades åtta personer i en ny masskjutning i staden Mladenovac, omkring fem mil söder om Belgrad. En 20-årig man sköt då urskillningslöst mot människor från sin bil.

Anklagar regeringen

Tillgången till vapen bedöms vara stor i Serbien efter årtionden av konflikter, men masskjutningar har hittills varit ovanliga i landet.

Efter skjutningarna har lagarna för bland annat vapenlicenser skärpts. Enligt president Vucic har över 9 000 vapen lämnats in sedan polisen efter skjutningarna tillkännagav en månadslång vapenamnesti för oregistrerade vapen och ammunition.

Även i måndags genomfördes omfattande protester i Belgrad. Oppositionspartier anklagar Vucics populistregering för att spä på hat, våld och intolerans bland landets befolkning och så split mellan olika grupper. Demonstranterna menar att regeringens politik indirekt låg bakom de två masskjutningarna.

Brottslingar i tv

Demonstranterna kräver även att licensen för två privata tv-bolag som uppges stå staten nära dras tillbaka. Tv-bolagen ligger bakom flera populära realityprogram där ökända fotbollshuliganer, maffiamedlemmar och krigsförbrytare agerar stjärnor – program som kritikerna menar uppmanar till våld.

I en uppmärksammad händelse 2021 strypte en dömd brottsling en kvinna till medvetslöshet i ett av landets mest populära realityprogram – medan ett tiotal personer passivt tittade på.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.