Seriemördares kryptogram dechiffrerat

En fantombild på Zodiacmördaren och kopior på mördarens brev som skickades till tidningen San Francisco Chronicle. Arkivbild.
En fantombild på Zodiacmördaren och kopior på mördarens brev som skickades till tidningen San Francisco Chronicle. Arkivbild.
USATT-AFP

Den så kallade Zodiacmördaren har gäckat polisen sedan 1960-talet. Nu har en grupp entusiaster lyckats dechiffrera ett av de meddelanden som seriemördaren skickade till en kalifornisk dagstidning 1969.

Annons

Annons

Annons

Annons

Han attackerade unga personer, flera av dem par som befann sig på romantiska utflykter. Ett av dem var på sin första dejt, ett annat låg på en picknickfilt vid en sjö.

Därefter ringde mördaren polisen och erkände sina brott – och skickade dessutom brev till flera dagstidningar i vilka han beskrev de brutala morden och hånade polisen.

Bokstäver och symboler

Fyra av breven bestod av avancerade kryptogram, men fram tills nyligen har bara ett av dem lyckats knäckas. Nu har en trio kryptografientusiaster lyckats dechiffrera ytterligare ett – ett chiffer bestående av kryptiska bokstäver och symboler som skickades till tidningen San Francisco Chronicle i november 1969.

Men det ger få ledtrådar till vem mördaren är.

"Jag hoppas att ni har roligt när ni försöker ta fast mig. Jag är inte rädd för gaskammaren eftersom den kommer att skicka mig till paradiset desto fortare, för nu har jag tillräckligt många slavar som kan jobba för mig", lyder en av de nu avkodade raderna.

Annons

Annons

Tog åratal

Det krävdes en australisk matematiker, en belgisk logistiker och en amerikansk webbdesigner för att dechiffrera meddelandet. Tillsammans ägnade de tiotals år och använde flera olika datorprogram för att lyckas förstå Zodiacmördarens koder – gömda i 340 symboler utspridda över 17 kolumner.

Enligt chifferlösarna verkar det kodningssystem som mördaren använde härröra till en kryptografimanual som USA:s armé använde sig av på 1950-talet.

Zodiacmördaren tog minst fem människors liv i Kalifornien mellan 1968 och 1969, men har tagit på sig totalt 37 mord under 1960- och 70-talen. Hans gärningar har beskrivits i både böcker och film och sägs ha inspirerat andra seriemördare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons