A-
A+

Sex åtalas för våldtäkter i ryska fängelser

Fängelset på bilden, i Pokrov, har inte direkt med historien att göra. Arkivbild.
Fängelset på bilden, i Pokrov, har inte direkt med historien att göra. Arkivbild.
RysslandTT-AFP

Sex personer, varav två tjänstemän, åtalas för att ha utfört våldtäkter och utsatt interner för tortyr i ryska fängelser. Filmer från övergreppen väckte globalt uppseende i höstas.

Annons

Annons

Det var i oktober förra året som fler än 1 000 avslöjande filmklipp läckte från Rysslands fängelsesystem. Klippen ska ha kommit den medborgarrättsliga organisationen Gulagu.net tillhanda genom en belarusisk man som suttit i ryskt fängelse.

Filmerna visade svåra övergrepp på interner, bland annat avslöjades hur en man som bundits vid en sjukhussäng blev våldtagen med en pinne av fängelsevakter. Händelsen uppges ha inträffat på en avdelning för fångar med tuberkulos på ett fängelsesjukhus i Saratov i sydvästra Ryssland.

Totalt 13 offer ska ha utsatts i de aktuella åtalen, som bekräftats av Aleksandr Bastrykin, chefen för Rysslands mäktiga utredningsmyndighet Sledkom.

Fyra av de åtalade misstänks för att ha begått våldsamma handlingar av sexuell karaktär, säger han till den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria, rapporterar AFP.

Två av de åtalade är anställda som även misstänks för att ha missbrukat sin ställning.

Enligt Gulagu.net ska hundratals ha fallit offer för tortyr och övervåld i ryska fängelser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.