A-
A+

Shakespeares samlade verk kostade storkovan

'First Folio'. Arkivbild.
"First Folio". Arkivbild.
KulturTT

En kopia av William Shakespeares "First Folio" har sålts på auktion i New York. Priset blev 2,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 24,5 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC.

Annons

Annons

"First Folio", en samling med Shakespeares verk, publicerades 1623, sju år efter författarens död. Omkring 750 kopior av boken trycktes, men endast 232 finns kvar i dag, enligt auktionsföretaget Sothebys. Endast några få av kopiorna är i privat ägo.

Samlingen innehåller 36 manus, bland dem 18 pjäser som "Macbeth", "Stormen", "Antonius och Cleopatra", "Julius Caesar" och "Trettondagsafton". Vid sidan av kung Jakobs bibel har "First Folio" beskrivits som den engelska litteraturens viktigaste verk.

I boken finns även ett graverat porträtt av Shakespeare och poetiska hyllningar av dramatikern Ben Johnson och andra författare.

Shakespeares kompanjoner John Heminges och Henry Condell i skådespelartruppen som var känd under namnet King's Men, kompletterade och redigerade innehållet.

Kopian som såldes i New York tros vara en av de 20 som är i privat ägo. De flesta kopior finns på museer och bibliotek runtom i världen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel köpesumma i svenska kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.