A-
A+

Shell blir mer brittiskt

Royal Dutch Shell planerar att flytta koncernens huvudkontor till London och tar bort 'Royal Dutch' ur namnet. Arkivbild.
Royal Dutch Shell planerar att flytta koncernens huvudkontor till London och tar bort "Royal Dutch" ur namnet. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Den brittisk-nederländska olje- och gaskoncernen Royal Dutch Shell planerar att flytta huvudkontoret från Haag i Nederländerna till London, Storbritannien. Shell skrotar samtidigt en skattetekniskt omtvistad tudelad aktiestruktur.

Annons

Annons

Koncernen ska även stryka "Royal Dutch" ur namnet, som koncernen haft sedan 1907, för att bara bli Shell.

Beslutet ska godkännas av en bolagsstämma den 10 december för att genomföras.

Åtgärderna motiveras bland annat av att det ger skattefördelar för Shell, som befunnit sig i en utdragen tvist om vinstskatter med nederländska myndigheter.

Den nederländska regeringen sade på måndagen att beskedet från Shell var en obehaglig överraskning.

Shell-aktien – som trots förändringarna kommer fortsätta handlas i London, Amsterdam och New York – steg med 2 procent efter beskedet från bolaget.

Shell sjösatte, som flera andra stora spelare i den västerländska oljeindustrin, en ny strategi för att flytta fokus till förnybara energikällor och energiproduktion med lägre koldioxidutsläpp. Omstruktureringen till följd av detta har lett till att tusentals anställda varslats om uppsägning.

Den brittisk-holländska livsmedelsjätten Unilever skrotade i fjol en liknande tudelning av aktiestrukturen som den Shell nu vill ta bort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.