A-
A+

Shell hotas av nederländsk flyttskatt

Brittisk-holländska Shell vill flytta huvudkontoret i Haag, Nederländerna, till den brittiska huvudstaden London. Arkivbild.
Brittisk-holländska Shell vill flytta huvudkontoret i Haag, Nederländerna, till den brittiska huvudstaden London. Arkivbild.
EkonomiTT

Beskedet om att brittisk-nederländska Royal Dutch Shell vill flytta huvudkontoret till London från Haag väcker ont blod bland politiker i Nederländerna. Oppositionen vill se en straffskatt om oljejätten genomför sin flytt.

Annons

Annons

Flytten till London och skrotningen av Shells tudelade aktiestruktur – som föreslogs av oljekoncernens ledning i går – motiveras av skattefördelar.

Tom van der Lee, parlamentsledamot för De gröna – Nederländernas motsvarighet till Miljöpartiet – filar redan på ett förslag till en straffskatt – byggd på ett förslag som togs fram när livsmedelsjätten Unilever flyttade till just Storbritannien från Nederländerna, rapporterar tidningen Financial Times (FT).

Shell-aktien, som hittills i år har gått upp med drygt 35 procent, backar omkring 1 procent efter uppgifterna.

Van der Lee hoppas att hans förslag ska kunna tas upp för debatt redan före det att Shells extrastämma för att fatta beslut om flytten går av stapeln den 10 december.

Det är sedan tidigare känt att De gröna och det nederländska socialdemokratiska partiet står bakom en flyttskatt. Men för att få en majoritet i parlamentet krävs även stöd av liberaler och kristdemokrater – som just befinner sig i koalitionsförhandlingar inför en regeringsbildning.

Shells ordförande Andrew Mackenzie tonar ned risken för en straffskatt, med hänvisning till juridiska rådgivare.

Vi tror att det är osannolikt att detta blir en särskilt kännbar skatt eller ens en skatt som vi kommer behöva betala, säger han till FT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.