A-
A+

Shell tror oljepriset fortsätter uppåt

Shell-chefen Ben van Beurden tror oljepriset fortsätter uppåt. Arkivbild
Shell-chefen Ben van Beurden tror oljepriset fortsätter uppåt. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Det är mer sannolikt att oljepriset fortsätter stiga än att det faller tillbaka. Det tror i alla fall Ben van Beurden, koncernchef för Shell – en av de största energikoncernerna i världen.

Annons

Annons

Efterfrågan har inte fullt ut återhämtat sig ännu och utbudet är definitivt begränsat, säger han.

Uttalandet görs samtidigt som Shell redovisat ett rekordresultat för andra kvartalet i rad, tack vare just höga olje- och gaspriser på världsmarknaden – ett resultat av en stökig energimarknad i skuggan av Ukrainakriget och de västliga sanktionerna mot Ryssland.

Energimarknaden är tajt. Utbudet kommer att vara begränsat och priserna turbulenta inte bara under resten av året utan en bra bit in i nästa år också.

Det rekordhöga resultatet gör att Shell planerar en ny jätteutdelning i form av återköp av aktier för 6 miljarder dollar under tredje kvartalet, vilket hamnar ovanpå återköp för 8,5 miljarder dollar tidigare i år.

Beskedet om återköp ligger i linje med en trend i sektorn. Liknande utdelningar har även presenterats av norska Equinor, franska Total Energies och spanska Repsol i kvartalsrapporter med kraftiga vinstlyft.

Shells justerade nettovinst lyfte till 11,5 miljarder dollar i andra kvartalet, upp från 9,1 miljarder under årets första kvartal. Vinstlyftet var oväntat stort. Analytiker hade i snitt räknat med 11,2 miljarder dollar.

Shell-aktien lyfter med 3,2 procent efter rapporten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.