SHL-chefen om coronaoron: Lägligt uppehåll

Johan Hemlin. Arkivbild.
Johan Hemlin. Arkivbild.
IshockeyTT

Leksand har som tredje SHL-lag drabbats av coronasmitta och totalt har nu elva seriematcher fått skjutas upp.

Ligans sportchef Johan Hemlin erkänner att oron ökar:

Smittan har börjat ta ett större grepp kring SHL så novemberuppehållet kommer ganska lägligt, säger han.

Annons

Annons

Leksand är senaste SHL-laget som drabbats av coronasmitta och Luleå saknar flera spelare på grund av sjukdom. Arkivbild.
Leksand är senaste SHL-laget som drabbats av coronasmitta och Luleå saknar flera spelare på grund av sjukdom. Arkivbild.

Leksand mötte i går kväll, tisdag, HV71 på hemmaplan timmarna efter att klubben redovisat sitt första positiva coronafall. I dag kom beskedet att lagets bortamatch mot Brynäs i morgon, torsdag, skjuts upp.

Leksand är det tredje SHL-laget som åkt på coronasmitta. Tidigare har Linköping – med hela 24 fall – och Djurgården drabbats hårt och fått fem matcher vardera uppskjutna. Under onsdagen kom beskedet att Djurgårdens bortamatch mot Brynäs på lördag skjuts framåt.

Även Luleå har drabbats av förkylningar, men inga konstaterade covid-19-fall och deras bortamatch mot Rögle ska, som det ser ut i dag, spelas under torsdagen.

Kritik mot Karjala

Efter torsdagens och lördagens omgångar tar SHL en dryg veckas uppehåll på grund av landslagsspel. Många har riktat kritik mot att Karjalaturneringen i Helsingfors ska spelas när smittspridningen ökar. Johan Hemlin jublar inte, men är inte orolig för att landslagsspelarna ska ta med sig smitta hem till sina klubbar.

Det är klart att en internationell turnering i november är problematisk, samtidigt så har hockeyförbundet presenterat att man kommer att testa spelare innan, under och efter turneringen, säger han och fortsätter:
I det fallet kommer vi att ha testsvar på alla spelare som har varit i väg på måndagen, dagen efter sista matchen i Karjala. Dessutom chartrar man flygplan och spelar i en bubbla, säger han.

Annons

Annons

Öppnar för diskussion

Flera har också riktat kritik mot att SHL alls spelar i det här läget och många vill se att ligan stänger för nedflyttning, men att ett lag flyttas upp från allsvenskan.

Först och främst så kommer det ett uppehåll nästa vecka så där kommer ett naturligt tillfälle att samla ihop sig litegrann. Den andra diskussionen har inte varit uppe i skarpt läge och det är Ishockeyförbundet som äger den frågan, säger Hemlin.

Han stänger dock inte dörren för att frågan lyfts upp:

Den kan mycket väl bli aktuell i ett framtida scenario beroende på vart den här smittspridningen tar vägen.

Både Djurgården och Linköping har tajta spelscheman att se fram emot.

Ja, det får man, men det finns luckor under CHL-datumen och landslagsveckorna och sedan finns det fortfarande luft. Det håller vi koll på. Sedan att tabellen haltar och vi får en del onaturliga spelscheman, det vet vi om, säger Hemlin som tycker att de hittills elva flyttade matcherna är ett hanterbart antal:
Ju längre serien går, desto mindre blir manövreringsutrymmet att flytta matcher. Ännu så länge har vi det här under kontroll.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons