A-
A+

SHL gör som NHL– risk för längre matcher

Fler videogranskningar införs i SHL. Arkivbild.
Fler videogranskningar införs i SHL. Arkivbild.
IshockeyTT

Det finns redan kritiska röster mot för många och långa videogranskningar inom ishockeyn.

Nu ska de bli ännu fler – något som riskerar ännu längre matcher.

Risken finns, men det måste vi självklart följa upp hela tiden, säger Tomas Thorsbrink, SHL:s domarchef.

Annons

Annons

Sedan tidigare videogranskas målsituationer och det är framför allt om målvakten blir störd inne i målområdet som det brukar dra ut på tiden.

Från och med den här säsongen ska alla utvisningar som leder till det "större straffet", fem minuter och längre, också videogranskas.

I modern hockey är både mål och större straff så utslagsgivande, så därför måste det vara korrekt. Det här har NHL använt under ett flertal år och där har man inte sett att matcherna blir längre. Men det måste vi självklart följa upp hela tiden så att det inte drar i väg, säger Thorsbrink.
Min förhoppning är att det nu ska gå snabbare, att domarna på isen inte behöver ha långa konversationer.

Reglerna anpassas

Ändringarna i årets regelbok är fler än vanligt, detta då Internationella ishockeyförbundets regelbok har harmoniserats med NHL:s och Sverige nu anpassar sin till den internationella.

Det har bland annat väckt farhågor om att slagsmål inte ska bestraffas lika hårt som förut. Något som Tomas Thorsbrink hävdar är helt fel – att det i stället ska bedömas hårdare.

TT: Finns det något i slagsmålsregeln som kan misstolkas av domarna?

I Sverige ska det inte vara det, är det två stycken som vill hålla på att slåss med varandra så får de lämna isen, precis som tidigare. Slåss man dessutom under matchens sista fem minuter blir det automatiskt matchstraff och så kommer tränaren att anmälas. Man sätter ett större ansvar på tränarna så att de håller koll på sina lirare.

Annons

Annons

Utmaning läggs på is

Däremot avstår SHL från att införa coach's challenge (tränarutmaning) som sedan flera år finns internationellt för interference mot målvakt och offside. Det är av tekniska orsaker då hallarna inte är utrustade med blålinjekamera som behövs för att kunna bedöma offside ordentligt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!