SHL om publikfrågan: "Behöver besked nu"

Efter snart en månads tystnad kräver SHL besked i publikfrågan av regeringen. Lördagens premiäromgång blir utan publik, som här i förra säsongens sista grundserieomgång mellan Luleå och Skellefteå. Arkivbild.
Efter snart en månads tystnad kräver SHL besked i publikfrågan av regeringen. Lördagens premiäromgång blir utan publik, som här i förra säsongens sista grundserieomgång mellan Luleå och Skellefteå. Arkivbild.
IshockeyTT

Förberedelserna för en coronasäsong i SHL har varit omfattande.

Nu är allt klart – utom publikfrågan.

Vi måste ha det beslutet på plats nu, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin.

Annons

Annons

Det har snart gått en månad sedan regeringen den 21 augusti öppnade för att tillåta ett begränsat antal åskådare på idrottsarenorna från och med den 1 oktober.

På lördag börjar SHL-säsongen utan att de 14 klubbarna vet mer nu än då.

Klubbarna är väl förberedda efter det publikprotokoll som svensk ishockey har, när det gäller hur man tar in och ut publik, hur man märker upp stolar, hur man hanterar personliga biljetter, information, köer och annat. Nu måste vi ha det beslutet på plats för att klubbarna ska kunna ta nästa steg, säger Hemlin.

Klubbar, ligor och förbund är otåliga.

Man får ha respekt för att det tar tid, samtidigt förstår man att klubbarna vill kunna förbereda sig. Varje dag som går utan besked påverkar planeringen, säger han.

Inga coronafall

I övrigt är Johan Hemlin tillfreds och anser att SHL har kontroll på coronaläget och hur man ska hålla kontroll på smittspridningen.

Jag känner inte till ett enda bekräftat coronafall i SHL sedan säsongen började och vi har ändå ställt in matcher. Det visar vilken marginal vi haft i förberedelseperioden. Det har inte varit frågan om att ta en enda risk över huvud taget, säger han.

TT: Känner du att ni kommer att kunna genomföra 52 grundserieomgångar och slutspel?

Ja, det är min absoluta känsla. Sedan att det blir någon match som man kanske kommer att få hantera och flytta är parenteser på vägen fram. Vi är förberedda med det vi kan påverka. Jag har ingen anledning att tro att vi inte kan genomföra en full säsong, sedan har jag respekt för att vi är i en pandemi.

Annons

Annons

Fler bedömningar

Sedan lagen återsamlades efter sommaren och träningsmatcherna startade har det verksamhetsprotokoll som svensk ishockey tagit fram följts noga.

Signalerna och återkopplingen så här långt är att det skötts väldigt bra. Det är allt med omklädningsrum, hygien, hålla avstånd, hur vi hanterar dusch och toalett i samband med träning, hur vi reser, alla de parametrar har fungerat väldigt väl, säger Johan Hemlin.

Två hockeyallsvenska lag, Karlskoga och Västerås, drabbades av smittspridning för några veckor sedan och fick stänga ned verksamheten.

TT: Har det väckt nya frågor?

Nej, egentligen inte. Det är bara att konstatera att det kan hända och då gäller det att agera efter protokollet.

Med höstens ankomst ökar antalet vanliga förkylningar vilket kommer att ställa ännu högre krav på klubbarna.

Ja, normalt är man noga under den här tiden med barnen i förskolan eller skolan, serien drar i gång och det är influensatider. När vi nu har pandemin är det ytterligare en grej. Vi hade de medicinska teamen uppkopplade på möte i söndags och vi är väl förberedda. Svårigheten ligger i att det blir fler bedömningar och beslut som ska fattas under kort tid. Samspelet mellan klubb, ligaorganisation och Svenska ishockeyförbundet är jätteviktig. Det har vi trimmat upp ifall någon enstaka match hänger i luften.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons