SHL-start i september – men matcher kan flyttas

Tomma läktare i premiären. Så blir det då SHL spikat sin säsongsstart till den 19 september. Arkivbild.
Tomma läktare i premiären. Så blir det då SHL spikat sin säsongsstart till den 19 september. Arkivbild.
IshockeyTT

SHL kommer att starta säsongen som planerat den 19 september.

Det beslutade ligan vid ett extra ägarmöte. Samtidigt riktas kritik mot Folkhälsomyndighetens takförslag på 500 åskådare.

"Vi menar att vi kan ta ansvar för evenemang för större publik än dagens förslag", säger SHL:s vd Michael Marchal enligt ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Svenska Hockeyligan, SHL, hade under torsdagen ett extrainkallat ägarmöte efter att regeringen i förra veckan lagt fram ett förslag om att ett begränsat antal åskådare kan tillåtas på idrottsevenemang från och med den 1 oktober.

Mötet bestämde att säsongen ska starta som planerat den 19 september, men med ett förslag att spelprogrammet ska göras om så att alla lag får lika många hemmamatcher under september månad.

Tufft för Leksand

I ursprungsschemat skulle tre omgångar spelas under september samt en utbruten match mellan Leksand och Örebro. Det skulle innebära att Leksand spelar tre hemmamatcher under september.

"När vi nu står inför ett läge då vi tror och hoppas på viss publik från och med oktober har vi valt att ge möjligheten att omfördela hemmamatcherna under september månad för att skapa så rättvisa förhållanden för klubbarna som möjligt", säger Marchal.

Annons

Annons

"Har kapacitet för mer"

SHL-mötet riktade också kritik mot förslaget från Folkhälsomyndigheten (FHM) om att max 500 personer ska tillåtas på arenorna från den 1 oktober.

"I det publikprotokoll svensk ishockey gemensamt tagit fram och presenterat för myndigheter och departement menar vi att vi kan ta ansvar för evenemang för en större publik än dagens förslag baserat på respektive arenas förutsättningar, säger Marchal och fortsätter:

"Att det får stora ekonomiska betydelser för klubbarna tror jag att vi alla förstår, men ett sådant här beslut kan inte tas från ekonomi utan måste beslutas utifrån säkerhetsaspekten, och där anser vi genom arbetet med publikprotokollet och dialogen med myndigheterna att vi har kapacitet för mer. Den goda dialogen och arbetet kommer därför fortsätta tillsammans med berörda aktörer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons