-
+

"Shorta" – explosivt drama om polisbrutalitet

Jacob Hauberg Lohmann och Tarek Zayat i 'Shorta'. Pressbild.
Jacob Hauberg Lohmann och Tarek Zayat i "Shorta". Pressbild.
FilmTT

Två män hamnar mitt i fiendeland och måste slåss för livet för att komma därifrån. Ett klassiskt tema som nu används i den hyllade danska thrillern "Shorta".

Annons

Annons

'Shorta' startar med att en ung man dör efter att ha blivit omhändertagen av polisen. Jacob Hauberg Lohmann har en av huvudrollerna i filmen. Pressbild.
"Shorta" startar med att en ung man dör efter att ha blivit omhändertagen av polisen. Jacob Hauberg Lohmann har en av huvudrollerna i filmen. Pressbild.
De båda poliserna (Jacob Hauberg Lohmann på bilden) måste bokstavligt talat slåss för sina liv i 'Shorta. Pressbild.
De båda poliserna (Jacob Hauberg Lohmann på bilden) måste bokstavligt talat slåss för sina liv i "Shorta. Pressbild.
Vi ville göra ett actiondrama, en genrefilm baserad i verkligheten, säger Anders Ølholm till TT.

Han berättar att han har burit på idén i bortåt tio år, att han hade en idé om två poliser som fastnade i ett socialt belastat område. Som inspiration har han haft klassiker som ”Serpico” och ”French connection”, filmer som har tagit upp maktmissbruk och korruption inom polisen.

Våldet eskalerar

I ”Shorta” (arabisk slang för ”polis”) är de två huvudpersonerna på uppdrag i ett förortsområde i Köpenhamn när nyheten om att en ung invandrare som misshandlats av polisen har avlidit i häktet. Uppståndelsen blir stor, våldet eskalerar och de två poliserna måste bokstavligt talat slåss för sina liv.

Området i filmen är fiktivt, det är sammansatt av att vi har filmat på många ställen runtom i Köpenhamn. Många av ungdomarna i filmen bor där, vilket inte innebär att de spelar sig själva. De flesta var positiva till det vi gjorde, även om det fanns de som var skeptiska till vårt arbete, och var rädda för att filmen skulle vara diskriminerande och onyanserad, säger Anders Ølholm.

Annons

Annons

"Jag kan inte andas"

Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig i höstas. Några månader tidigare hade den svarte amerikanen George Floyd kvävts till döds av en vit polis – hans sista ord var ”jag kan inte andas”. I första scenen i ”Shorta” misshandlas en ung man av en polisman och säger ”jag kan inte andas”. Anders Ölholm berättar att det var mycket tyst i biosalongen då.

Vi talade mycket om det, hur det vi hade filmat långt tidigare nu hade hörts på riktigt. Likheten mellan fiktion och verklighet blev nästan olidlig.

Anders Ølholm tycker mycket om genrefilmsbegreppet och säger att meningen med ”Shorta” först och främst var att göra en genrefilm. Efter visningen i Venedig har filmen sålts till en rad länder. Själv jobbar han nu med flera idéer, bland annat en tv-serie som han hoppas kunna göra med sin ”Shorta”-medregissör Fredrik Hviid.

Den ska utspelas lite i samma miljö som ”Shorta”, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss