-
+

Sida stoppar Myanmar-bistånd efter kuppen

Soldater i Myanmars största stad Rangoon.
Soldater i Myanmars största stad Rangoon.
MyanmarTT

Sida drar in delar av utvecklingsstödet till Myanmar.

Militärkuppen i början av februari gör det orimligt att ge bistånd till statliga institutioner, enligt myndigheten.

Annons

Annons

Sverige ska varken skicka pengar till eller bidra till att ge juntastyret i Myanmar (Burma) internationellt erkännande, enligt myndigheten.

Det militära maktövertagandet har fördömts av nästan hela världen. Vi vill absolut inte vare sig stödja det här med resurser i form av bistånd eller legitimera det, säger Göran Holmqvist, avdelningschef för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd på Sida, till TT.

Sida fortsätter dock att stödja organisationer och rörelser i Myanmar som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Stöd till oberoende aktörer

Det är en mindre del av vårt engagemang som berörs, ungefär tio procent av samarbetet. De stora delarna handlar om stöd till oberoende aktörer som verkar för demokrati och är engagerade i fredsprocesser, trygg hälsovård i landets konfliktområden, och att nå ut till ungdomar med sexualupplysning, säger Holmqvist.
Hela den verksamheten är fortsatt relevant.

Sammanlagt uppgår det svenska biståndet i form av utvecklingssamarbete och humanitärt stöd till Myanmar till drygt 300 miljoner kronor per år, varav det långsiktiga utvecklingssamarbetet står för lejonparten. Några bilaterala avtal mellan Stockholm och Naypyidaw existerar inte, utan stödet betalas ut genom olika FN-organisationer, däribland utvecklingsprogrammet UNDP.

Annons

Annons

Drabbar inte enskilda

Sida ser ingen risk att beslutet påverkar enskilda personer.

De åtgärder vi vidtar kommer inte att drabba enskilda människor. Det humanitära biståndet fortsätter, säger Holmqvist.

Militärkuppen i Myanmar genomfördes den 1 februari. Soldater förde bort civila politiker i gryningsräder, däribland ledaren Aung San Suu Kyi, som sedan dess hålls i fängsligt förvar.

Maktövertagandet gjorde slut på ett årtionde av stapplande folkstyre, och har mötts av fördömanden från både FN och en lång rad västmakter och andra länder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss