A-
A+

Signeuls Finland slår ur underläge i "Dödens grupp"

Finlands svenska förbundskapten Anna Signeul. Arkivbild.
Finlands svenska förbundskapten Anna Signeul. Arkivbild.
FotbollTT

Tre av sexton EM-lag har svenska förbundskaptener.

Martin Sjögrens Norge har några av mästerskapets största stjärnor medan Anna Signeuls Finland är nederlagstippat i "Dödens grupp".

Fasta situationer blir viktiga för oss, säger Signeul.

Annons

Annons

Norge leds av svenske Martin Sjögren, som har bland andra storstjärnan Ada Hegerberg, till höger, att tillgå.
Norge leds av svenske Martin Sjögren, som har bland andra storstjärnan Ada Hegerberg, till höger, att tillgå.

Med svenska ögon sett blir det förstås fokus på Peter Gerhardssons guldtippade landslag under fotbolls-EM i England, som sparkas i gång på onsdagskvällen.

Caroline Seger, Kosovare Asllani och övriga svenska landslagsstjärnor är dock inte de enda blågula inslagen i mästerskapet. Såväl vårt grannland i väster som i öster har svenska förbundskaptener: Martin Sjögren respektive Anna Signeul.

"Dödens grupp"

För Signeul, som tidigare har lett de svenska ungdomslandslagen samt Skottlands damer, väntar en tuff utmaning i EM. 61-åringens Finland har lottats in i "Dödens grupp" tillsammans med stornationerna Tyskland, Spanien och Danmark.

"Helmarit", som det finländska damlandslaget kallas, har tidigare spelat i tre EM-slutspel (2005, 2009 och 2013), och som bäst nått semifinal (2005). Anna Signeul hymlar inte med att Finland (29:a på världsrankningen) slår ur underläge mot Tyskland (5), Spanien (7) och Danmark (15).

Fasta situationer blir viktiga för oss. Man måste kunna skapa målchanser på hörnor och frisparkar. Vi måste också vara bra på defensiva fasta situationer, säger förbundskaptenen till Satakunnan Kansa och fortsätter:

Annons

Annons

"Vi har ett bra lag"

Framför allt måste vi vara starka i samspelet som lag från början till slutet och jobba tillsammans i alla delar av planen. Vi har ett bra lag, även om vi inte har stjärnor som Pernille Harder.

Finland må vara nederlagstippat – men har skördat framgångar på sistone. Signeuls landslag gick obesegrat igenom EM-kvalet, i en grupp med bland annat Portugal och Skottland, och har fortfarande chansen att kvalificera sig för VM-slutspelet 2023.

"Helmarit" har alltså en hel del att vara stolt över, menar mittfältaren Ria Öling, till vardags i Rosengård.

Det råder en väldigt god stämning på träningarna och det är delvis Annas förtjänst. Hon säger alltid att det finländska folket aldrig riktigt är nöjt och att vi borde vara gladare och njuta mer av våra framgångar – så nu gör vi det, säger Öling till Uefas webbplats.

Stjärnfyllt i Sjögrens Norge

Om Finland slår ur underläge går inte detsamma att säga om Norge. Landslaget, som sedan 2016 har varit under ledning av Martin Sjögren, är det sjunde högst rankade av samtliga i EM och saknar sannerligen inte lyskraft. Nu har dessutom stjärnor som Caroline Graham Hansen, Barcelona, och Guro Reiten, Chelsea, fått sällskap av Ada Hegerberg. Lyons superstjärna, som utsågs till världens bästa spelare 2018, är tillbaka i landslaget efter fem års bojkott.

Till förbundskaptenens stora glädje.

Det är svårt att sätta ord på hur viktigt det är för oss att ha henne tillbaka i truppen. På planen är hon jätteviktig, men också utanför. Hon är en stark profil och alla som har följt och involverat sig i damfotbollen under en längre tid vet vilken status Ada har, säger Martin Sjögren i TV4:s Fotbollskanalens podcast Their Pitch.

45-åringen fortsätter:

Som förbundskapten för ett landslag vill du alltid ha tillgång till de absolut bästa spelarna som finns i landet. Tyvärr har jag inte haft det under de senaste fyra åren av olika anledningar men nu känns det jättebra att veta att vi kommer att kunna ta ut den bästa, tänkbara startelvan Norge har när EM startar.

"Har höga ambitioner"

Norge spelar i grupp A tillsammans med värdnationen England, Österrike och Nordirland.

Hur långt kan då Martin Sjögrens landslag gå i EM?

Vad ska man förvänta sig? Vi har själva höga ambitioner, både med vårt spel och vårt lag. Vi får se vad vi kan förvänta oss, men det är klart att vi ser framför oss ett bra mästerskap för vår del och att vi kan visa oss från vår bästa sida, säger svensken i en intervju med norska TV2.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.