A-
A+

Sill och potatis saltar julbordsnotan

Gravad och rökt lax har sjunkit i pris för andra året i rad, enligt SEB:s 'julindex' som mäter priset på klassiska varor till julbordet i november varje år. Arkivbild.
Gravad och rökt lax har sjunkit i pris för andra året i rad, enligt SEB:s "julindex" som mäter priset på klassiska varor till julbordet i november varje år. Arkivbild.
EkonomiTT

Julbordet som helhet ser ut att bli lite dyrare i år.

Men varorna skiljer sig mycket åt. Det man förlorar på dyrare potatis, sill och klementiner kan kompenseras med billigare gravad lax och nötter.

Annons

Annons

Storbanken SEB mäter varje år prisutvecklingen på en korg av varor som hör till julbordet. Årets "julindex" visar att julmaten i genomsnitt ökat 1,6 procent i pris – medan prisökningen i övriga samhället var 3,3 procent mätt i KPI.

Gå på laxen

Kaffe, potatis och små citrusfrukter har ökat mest i pris.

Även sillen har dragit iväg och blivit 6,7 procent dyrare, enligt mätningen i november som jämförs med priserna i november förra året. Men när det kommer till sillen brukar det vara lätt att hitta erbjudanden.

Sillen är något som brukar användas som lockvara, så utgångsläget är högt men det är inte säkert att det kommer synas hos konsument, Marcus Widén, ekonom på SEB.

En del dyrgripar på julbordet har minskat i pris. Till exempel gravad och rökt lax, nötter och torkad frukt och kaviar.

Skinkan var bara marginellt dyrare än förra året (+0,5 procent), men historisk sett höjs priserna på julskinka och godis strax innan jul, enligt tidigare mätningar från SCB.

Annons

Annons

Småcitrusen gasar om prisökningen på el

Den varugrupp som ökat mest i pris är småcitrus. Klementiner, satsumor och tangeriner kostade 35,9 procent mer i november i år jämfört med november förra året. Det gör att småcitrus klår elpriset när det kommer till prisökningar, enligt undersökningen från SEB.

Men elpriserna – som dragit upp inflationstakten till 3,3 procent – får nog mer uppmärksamhet i jul.

Energipriserna kommer väl vara den stora snackisen om man hamnar i någon prisdiskussion i jul, säger Widén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.