-
+

Silverpriset stiger – kan vara nya Gamestop

Fotgängare utanför New York-börsen. Arkivbild.
Fotgängare utanför New York-börsen. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Priset på silver stiger kraftigt. Efter rusningen av Gamestop-aktien är ädelmetallen det nya målet för börsspekulanterna på internetforum.

Annons

Annons

Priset på silver har på några dagar stigit med över 20 procent. Priset ligger nu på cirka 30 dollar per uns (31,1 gram) och har därmed nått sin högsta nivå på ett halvår.

Det är en väldigt kraftig uppgång på bara några få dagar, säger Jörgen Kennemar, Swedbanks råvaru­analytiker, till TT.

Ädelmetallen är det senaste målet för en stor grupp privata börsspekulanter, så kallade day traders som i förra veckan fick Gamestop-aktien att rusa flera hundra procent.

Sedan förra veckan har småspararna i Reddit-forumet WallStreetBets i stället riktat in sig mot råvaror, närmare bestämt världens största silverkopplade fond, ”iShares Silver Trust”. Sedan i fredags har fonden fått ett inflöde på nästan en miljard dollar. Samtidigt anser flera bedömare att silvermarknaden är betydligt svårare att styra än en förhållandevis liten aktör som Gamestop, skriver Financial Times.

Det hindrar dock inte användare för att i tusentals inlägg på forumet och i Youtube-filmer uppmana småspararna att investera i silver, delvis i hopp om att en prisökning skulle skada större investerare som satsat på kursfall.

Det finns ingen fundamenta i det här utan det är en väldigt spekulationsdriven resa som vi har sett de senaste dagarna, säger Jörgen Kennemar och tillägger:
Det finns en risk att priset faller tillbaka till de prisnivåer vi har sett tidigare, ner mot 25 dollar. Det är viktigt att veta vad som driver marknaden och att man är väl insatt. Det är lite väl hög risk att rikta in sig på enskilda råvaruslag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss