A-
A+

Sinn Féin går mot valvinst i Nordirland

Nationalistpartiet Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill (mitten) firar framgången i valet.
Nationalistpartiet Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill (mitten) firar framgången i valet.
StorbritannienTT

För första gången i Nordirlands historia har vänsternationalistiska partiet Sinn Féin fått flest röster. Vinsten var väntad, men mandatfördelningen är ännu inte klar.

Premiärminister Boris Johnson får samtidigt skulden för att Tories förlorat hundratals fullmäktigeplatser i resten av landet.

Annons

Annons

Sinn Féin får 29 procent av rösterna i torsdagens val till regionalparlamentet, en uppgång med 1,1 procentenheter, rapporterar BBC. Sinn Féin har ett uttalat mål att återansluta Nordirland till resten av Irland.

Störst förlorare blir det tidigare största partiet, det Londonvänliga Demokratiska unionistpartiet (DUP), som backar 6,7 procentenheter och landar på 21,3 procent.

Starkt framåt går i stället växande Allianspartiet, som försöker hålla sig vid sidan om den traditionella uppdelningen mellan Irlandsvänliga nationalister och Londonsinnade unionister. Partiet blir det tredje största med 13,5 procent, en ökning med 4,5 procentenheter jämfört med förra valet.

Mandaten inte klara

Hur mandaten kommer att fördela sig i regionalparlamentet är dock ännu inte klart. Natten mot lördag hade hälften av de 90 platserna fördelats, varav Sinn Féin hade fått 18 och huvudmotståndarna DUP tolv.

Frågan är om det omvända styrkeförhållandet mellan Sinn Féin och DUP kan bringa ordning i det kaos som de senaste åren har präglat det regionala styret i Nordirland. Landsdelen ska styras av en samlingsregering, i enlighet med det fredsavtal som 1998 satte stopp för de värsta orosåren, men samstyret har gnisslat rejält med avhopp i olika omgångar och DUP har varnat för att den långvariga regeringskrisen kommer att fortsätta.

Annons

Annons

De konservativa backar

För Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Konservativa partiet blev samtidigt lokalvalen i England, Skottland och Wales en tuff historia. När nästan alla röster är färdigräknade har partiet förlorat nästan 500 fullmäktigeplatser runt om i landet, vilket är runt en fjärdedel av de platser som partiet hade innan valet, skriver BBC.

Ökade levnadskostnader i landet och coronaskandalen "partygate" har väckt missnöje hos väljarna, som tros ha straffat Konservativa partiet och Johnson. I brittisk press, som The Guardian och The Times, får premiärministern skulden för valnederlaget.

För första gången på nästan 60 år har exempelvis Labour vunnit i Londonstadsdelen Westminster och partiet kammade även hem traditionellt konservativa Barnet och Wandsworth.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.