A-
A+

Sista befriaren av Auschwitz är död

David Dushman var med vid befrielsen av Auschwitz. Nu har han avlidit. Arkivbild.
David Dushman var med vid befrielsen av Auschwitz. Nu har han avlidit. Arkivbild.
TysklandTT

David Dushman var den sista nu levande sovjetiska soldaten som var med vid befrielsen av det nazistiska förintelselägret Auschwitz. Men nu har Röda armén-veteranen avlidit i Tyskland, 98 år gammal.

Annons

Annons

Annons

Annons

När befrielsen kom den 27 januari 1945 fanns bara några tusen fångar kvar i Auschwitz i södra Polen. Då hade över en miljon människor mördats i lägret, varav de flesta judar.

Vid den här tiden var David Dushman en 21-årig soldat i den sovjetiska Röda armén. Han använde sitt pansarfordon för att meja ner lägrets elektriska stängsel, vilket bidrog till att de fångar som fanns kvar kunde befrias.

Men just då förstod inte Dushman magnituden av de fruktansvärda händelser som utspelat sig i Auschwitz, har han berättat för Süddeutsche Zeitung.

Det var skelett överallt, sade han till den tyska tidningen för några år sedan.
De stapplade ut ur barackerna, de satt och låg bland de döda. Fruktansvärt. Vi slängde åt dem alla våra konserver och körde genast vidare, för att jaga fascister.

Dushman skadades i kriget men överlevde och blev senare en av Sovjetunionens främsta fäktare. Efter det gick han vidare som en av världens bästa fäktningstränare, enligt Internationella olympiska kommittén.

Han avled på sjukhus i München i lördags, enligt en judisk organisation.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!