Elfvings Matblogg
Rökt lax, pocherat ägg - och gräddstuvat ogräs!
Ulf Elfving
Arla har tillverkat sin sista långfil. Mejeriet i Sundsvall, som funnits sedan 1948 enligt Sundsvalls Tidning, stängde på söndagen.
Annons
Produktionen flyttar till Kallhäll utanför Stockholm, men långfilen – som lanserades 1965 med en "mild syrlighet och sammanhängande, lång konsistens" – följer inte med.
"När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre", sade mejerichef Jörgen Thunholm tidigare i ett pressmeddelande.
Orsaken till att mejeriet lagts ned är förändrade konsumtionsmönster där kunderna köper allt mindre mjölk och filmjölk, de två produkter som mejeriet i Sundsvall främst producerat.
Även den lokala Jämtlandsmjölken går i graven, då det enligt Arla inte vore ekonomiskt försvarbart att särskilja mjölken. De omkring 40 mjölkbönder som levererar till mejeriet i dag kommer i stället att leverera mjölk till Kallhäll eller till osttillverkningen i Östersund.
Omkring hälften av de omkring 70 anställda på Arla i Sundsvall blir kvar, på distribution och kyllager, enligt tidningen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.