A-
A+

Självmål tar Kroatien till VM

Kroatiens Nikola Vlasic och Rysslands Aleksej Ionov tampas om bollen. Kroatien vann och får spela VM nästa år.
Kroatiens Nikola Vlasic och Rysslands Aleksej Ionov tampas om bollen. Kroatien vann och får spela VM nästa år.
FotbollTT

Ryssland var tio minuter från att skrälla sig till en direktplats till VM. Men ett självmål innebär att Kroatien får spela fotbolls-VM nästa år.

För Ryssland väntar playoff i mars.

Annons

Annons

Förutsättningarna var att Kroatien måste vinna hemma mot Ryssland för att gå om i tabellen och ta direktplatsen till Qatar-VM.

Matchbilden blev den förväntade – Kroatien tryckte på från första stund och radade upp chanser, 19–2 enligt den officiella statistiken, mot den ryske målvakten Matvej Safonov.

Men finalisterna från VM 2018 fick kämpa hårt på den regntunga planen i Split och Ryssland såg ut att gå iland med sin skräll.

Tills det var tio minuter kvar.

Ett inlägg från vänsterkanten träffade olyckligt den ryske backen Fjodor Kudrjasjovs ben och bollen letade sig in bakom målvakten Safonov.

Scenförändringen var total. Ryssland som slitit hårt i ösregnet tvingades till attack, men kroaterna kunde hålla undan – och andas ut.

Ryssland tvingas nu till ett ovisst playoff i mars för att ta sig vidare till VM i Qatar nästa vinter.

VM-platsen satt hårt inne för Kroatien som har ett delvis nytt lag sedan VM för tre år sedan. Bara fyra spelare från startelvan i VM-finalen i Moskva inledde matchen mot Ryssland.

Kroatien är det sjunde klara landet för nästa års VM efter Belgien, Danmark, Frankrike och Tyskland från Europa, Brasilien från Sydamerika och värdlandet Qatar.

Senare i kväll avgörs grupp A i Europakvalet där Portugal och Serbien möts i en gruppfinal i Lissabon. Och förstås grupp B där Sverige måste slå Spanien på bortaplan för att ta förstaplatsen som ger direktplats i VM.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.