A-
A+

Sjöfartsverket vill mäta djup i skärgården

Med moderna sjömätningsmetoder kan vi även förstå konsekvenser av utveckling av vindkraft till havs, enligt Sjöfartsverket.
Med moderna sjömätningsmetoder kan vi även förstå konsekvenser av utveckling av vindkraft till havs, enligt Sjöfartsverket.
SjöfartTT

Sjöfartsverket har bett regeringen om 100 miljoner kronor för att mäta djupet i Sveriges grunda vatten. Mätningen ska ge underlag till betydligt bättre sjökort för fritidsbåtar – vilket välkomnas av båtfolket.

Annons

Annons

Sjöfartsverket har tillsammans med Lantmäteriet och Sveriges geologiska undersökning, SGU, lämnat en hemställan till regeringen för finansiering och kartläggning av grunda vatten.

"En komplett sjömätning kommer ge avgörande grunddata för det svenska samhället som bidrar både till krisberedskap, klimatarbete samt en utvecklad fritidsbåtstrafik", säger Patrik Wiberg, affärsområdeschef vid Sjöfartsverkets avdelning för sjögeografi, i ett pressmeddelande.

Cirka 95 procent av Sveriges kustområden är mätta med ålderdomliga metoder, huvudsakligen genom lodning för hand.

Sjöfartsverket har nyligen uppdaterat sina sjökort, men resultatet har fått kritik. Bland annat sedan många tidigare farbara vatten har markerats som betydligt grundare, då man tillämpat en försiktighetsprincip för djup som saknat tillförlitlig data.

Svenska kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén skriver i ett eget pressmeddelande att det är positivt att Sjöfartsverket tagit till sig kritiken.

"Det är mycket tillfredsställande att vår dialog med Sjöfartsverket nu börjar ge resultat. Vi ser fram emot fortsättningen och hoppas att regeringen bifaller myndigheternas önskan om 100 miljoner kronor så att vi fritidsbåtsfarare och mindre yrkessjöfart kan få nya moderna och samtidigt säkra sjökort", säger Norén.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.