A-
A+

Sjökor sätter fart på sjögräs

Dugonger kan ha en viktig roll att spela för sjögräs. Arkivbild.
Dugonger kan ha en viktig roll att spela för sjögräs. Arkivbild.
NaturTT

Att som frö bli uppäten av en sjöko eller sköldpadda kan göra underverk för tillväxten, visar forskning.

Annons

Annons

Forskare vid australiska James Cook University har undersökt spillning från dugonger och havssköldpaddor insamlad utanför kusten i landets nordöstra del, och upptäckt att frön från sjögräs som upptäckts i den växer snabbare.

Dugong – en slags sjöko eller sirendjur – är ett stort fridfullt däggdjur, som lever längs kuster i Indiska oceanen och västra Stilla havet, och är släkt med Floridas manater.

Med hjälp av mikroskop undersöktes avföringen. Och bland de frön som upptäcktes planterades en del. Det visade sig att de utbajsade fröna grodde uppemot 60 procent snabbare än frön som inte passerat via mag-tarmkanalerna på djuren.

Och andelen som började gro var fyra gånger större, säger forskaren Samantha To till ABC News.

Förekomsten av frön var också relativt stor, ungefär två frön per gram spillning.

Vanligtvis hamnar frön från sjögräs i närheten av den ursprungliga växten. Men forskarnas teori är att djur som sköldpaddor och dugonger som betar sjögräs kan spridas deras frön över stora sträckor, ungefär som fåglar sprider växter på liknande sätt på land.

På det sättet kan dugongerna och sjögräset leva i ett slags symbiosförhållande, då dugonger äter omkring 35 kilo sjögräs per dag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!