A-
A+

Sjón får Svenska Akademiens nordiska pris

Isländska författaren Sjón tilldelas i år Svenska Akademiens nordiska pris.
Isländska författaren Sjón tilldelas i år Svenska Akademiens nordiska pris.
LitteraturTT

Svenska Akademiens nordiska pris 2023 tilldelas den isländska författaren Sjón. Priset delas ut årligen med en prissumma på 400 000 kronor.

Annons

Annons

Varje år delas Svenska Akademiens nordiska pris ut till en person från något av de nordiska länderna. I år går priset till den isländske författaren Sjón, som är pseudonym för Sigurjón Birgir Sigurdsson. Priset går till någon som har gjort betydelsefulla insatser inom något av Akademiens verksamhets- eller intresseområden.

Sjón föddes 1972 i Reykjavik där han även bor i dag. Han är mest känd som författare av poesi, romaner, sångtexter och filmmanus och debuterade redan som 16-åring med diktsamlingen "Sýnir". Som romanförfattare och poet har ha blivit en av Islands största kulturpersonligheter och hans romaner och diktsamlingar har översatts till mer än 30 olika språk.

Sjón har tidigare tilldelats flera priser, både nordiska rådets litteraturpris 2005 för "Skugga-Baldur" och Isländska litteraturpriset 2013 för "Mánasteinn". 2001 blev han även nominerad till en Oscar i kategorin Bästa originalsång för "I've seen it all" som han skrev tillsammans med Lars von Trier och Björk.

Priset överlämnas vid en ceremoni hos Svenska Akademien den 12 april.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.